Hlavní obsah

Rekord: 5000 lidem uznán covid jako nemoc z povolání

Státní zdravotní ústav (SZÚ) obdržel loni mimořádně vysoký počet žádostí o uznání nemocí z povolání a následné odškodnění. Šlo především o pracovníky ve zdravotnictví nebo sociálních službách, kteří se v práci nakazili covidem. Zatímco v roce 2020 uspělo se žádostí 150 osob, loni to bylo už 5364.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„U dalších nemocí z povolání nepozorujeme žádné zásadní výkyvy, koronavirus nám vytvořil opravdu zlom ve statistikách, které se jinak z pohledu dalších běžně hlášených nemocí rok od roku výrazně nemění,“ sdělila Vladimíra Lipšová ze SZÚ.

V Česku se covidem nakazilo přes 3,8 milionu lidí, 100 tisíc přibylo za 14 dní

Zahraniční

Prodělání covidu a s ním spojenou pracovní neschopnost a zdravotní potíže chtěly nahradit hlavně zdravotní sestry (2670 žádostí). Požádalo také 780 lékařů, o něco méně sanitářek-ošetřovatelek, následují pracovníci v sociálních službách, záchranáři a další pracovníci. Ve dvanácti případech byl covid uznán i učitelům, ve stejném počtu také vojákům, stojí ve zprávě SZÚ. K nejčastějším nemocem z povolání patří také syndrom karpálního tunelu nebo kontaktní alergické kožní záněty.

Meziročně stoupl i celkový počet žádostí, a to z více než 1100 na loňských 6043. Většina z nich byla podána v Moravskoslezském kraji a týkaly se hlavně covidu. Počty ale vzrostly všude. Nejvíce je to znát v Olomouckém kraji, nejméně v Karlovarském. V některých případech hlásili lidé během roku i opakované nakažení se covidem.

Nerušte zbrkle opatření, varuje WHO

Koronavirus

Aby byla žádost úspěšná, je třeba splnit několik podmínek. Onemocnění muselo mít zjevné příznaky, je třeba doložit i pozitivní výsledek testu na covid a nastoupit do pracovní neschopnosti. Následuje kontrola z hygieny, která musí prokázat, že se osoba skutečně mohla nakazit na pracovišti. Pak je na řadě papírování. Proces trvá i několik měsíců. I proto je se většina loňských žádostí týká onemocnění z konce roku 2020. Ústav proto očekává, že počet žadatelů se i kvůli omikronu letos ještě zvýší.

Reklama

Výběr článků

Načítám