Hlavní obsah

Nerušte zbrkle opatření, varuje WHO

Na příliš rychlé rušení pandemických opatření v řadě evropských zemí, které čelí novému nárůstu počtu případů koronaviru, poukázala Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Profimedia.cz

„Plné obnovení všech základních práv" požadovali v sobotu účastníci demonstrace proti pandemickým restrikcím v Hamburku.

Článek

Hans Kluge, šéf evropské sekce WHO, podle serveru CNN upozornil, že počet nakažených v poslední době stoupl v 18 evropských zemích, včetně Spojeného království, Francie, Itálie a Německa. Podle něj za to částečně může náhlá změna politiky těchto států, které opatření změnily „brutálně, od příliš velkého množství k příliš malému.“

WHO: Ve světě už jasně převládá BA.2

Koronavirus

„Mnoho evropských zemí po loňském výskytu varianty omikron znovu zavedlo přísná omezení společenských setkání. Poté je na začátku roku 2022 drasticky zmírnilo, když údaje ukázaly, že výskyt tohoto kmene je méně závažný než předchozí varianty,“ zdůraznil Kluge.

Světová zdravotnická organizace upozornila, že počet nakažených stoupl v 18 evropských zemích

Výrazný nárůst infekcí podle něj souvisí převážně se subvariantou BA.2 koronavirové varianty omikron. Dodal nicméně, že ohledně pandemie na území Evropy zůstává „optimistický, ale ostražitý“.

Slovensko ruší opatření proti koronaviru

Evropa

Kvůli subvariantě BA.2 hlásí nárůst počtu nakažených také Spojené státy. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že 35 procent nových případů koronaviru je v současné době způsobeno touto subvariantou. V žádném americkém státě už lidé nemusí nosit roušky, s výjimkou některých zdravotnických zařízení.

BA.2 nakažlivější, ale ne závažnější

Odborníci nicméně mají za to, že zatím není třeba, aby lidé měnili své plány. Ačkoli to vypadá, že subvarianta BA.2 je nakažlivější než omikron, nezdá se, že by způsobovala závažnější průběh onemocnění.

V pátek přibylo v Česku 7630 nově nakažených koronavirem

Evropa

Odborníci v Británii a Dánsku zjistili, že BA.2 je provázena podobnou mírou hospitalizace jako původní varianta omikron. U té je menší pravděpodobnost, že způsobí závažné onemocnění než dříve dominantní varianta delta.

„Většina lidí by se neměla obávat,“ uvedla lékařka Leana Wenová z Univerzity George Washingtona. Podle Wenové pravděpodobně přibude nakažených, není to ale důvod ke znepokojení. „Vládní představitelé by se měli připravit na to, co by mohlo přijít, a zvýšit dostupnost testů a léčby a nadále vyzývat lidi, aby se nechali očkovat a přeočkovat. Nemyslím si však, že by se tím široká veřejnost měla příliš zabývat,“ dodala.

Rozvolňování navzdory nákaze

V ČR stát zrušil naprostou většinu protiepidemických opatření. Epidemická situace stagnuje, je nicméně nestabilní a i s ohledem na vývoj v okolních zemích se nedá vyloučit, že znovu začne sílit. V sobotu testy odhalily v Česku 3518 nových případů koronaviru, zhruba o čtvrtinu méně než před týdnem. Daleko méně se však testuje.

V Německu minulý víkend až na roušky formálně skončila téměř veškerá opatření. Regiony ale využily přechodnou dobu, takže do začátku dubna omezení nadále platí.

V Británii v současnosti neplatí žádná protikoronavirová opatření a infikovaní se nemusí izolovat. Italská vláda připravila plán rozvolnění, který předpokládá rušení restrikcí od prvního dubna.

Rakousko kvůli vysokým počtům nakažených nicméně znovu zpřísňuje. Až na výjimky tam bude nutné nosit ve vnitřních prostorách respirátory nejméně do 16. dubna. Rakouská vláda přitom zrušila většinu protiepidemických opatření už 5. března

Přízrak covidu se vrací

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám