Hlavní obsah

Putin jde příkladem. Zkusí také vakcinaci přes nos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za motivující příklad pro vakcinaci proti koronaviru v Rusku považují ruští experti rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina nechat na sobě testovat novou aplikaci očkovací látky přes nos.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Bude to příklad, který může ovlivnit postoj k vakcinaci,“ řekl listu Izvěstija Michail Kostinov z moskevského Mečnikovova ústavu vakcín.

O svém záměru šéf Kremlu informoval v neděli poté, co se nechal očkovat již třetí, posilující dávkou vakcíny Sputnik Light.

Při setkání s Děnisem Logunovem, zástupcem ředitele Gamalejova střediska, které vakcínu vyrábí, řekl, že se rozhodl také zúčastnit se testování intranazálním preparátem Sputnik V.

Většina Rusů věří, že covid je biologická zbraň

Koronavirus

„Před dvěma hodinami mi provedli revakcinaci. Nic necítím. Jsem v normálním stavu. Všechno je v pořádku,“ sdělil podle televize Rossija24. Zajímal se přitom o kombinaci vakcín proti koronaviru a chřipce a o očkování dětí.

První dávku vakcíny Putin obdržel v březnu a další pak v dubnu. Sám později upřesnil, že to byl Sputnik V, první ruská vakcína proti koronaviru. V září tvrdil, že právě díky očkování se nenakazil, ačkoli v jeho okolí tehdy mnozí lidé onemocněli koronavirem.

Podle ruských specialistů se vakcína podávaná přes nos, jejíhož testování se Putin chce zúčastnit, prakticky neliší od preparátu aplikovaného formou injekce.

Ruští zdravotníci melou z posledního

Koronavirus

„Testování intranazální vakcíny prezidentem nicméně poslouží jako reklama a zvýší důvěru Rusů, citoval portál iz.ru virologa Anatolije Alštejna. Ruské úřady se poslední dobou snaží intenzivně podnítit očkování.

V Rusku je registrováno již pět vakcín a zájemci si je mohou nechat aplikovat zdarma. Přístup k očkování je však liknavý a jen zhruba 37 procent ze 146milionového obyvatelstva má za sebou dvě dávky. Úřady několik uplynulých dnů hlásily rekordní úmrtnost, která se pohybovala kolem 1250 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám