Hlavní obsah

Ruští zdravotníci melou z posledního

Eva Turečková , Právo, Eva Turečková

Téměř osmadvacet procent ruských lékařů a 32 procent sester na covidových odděleních je kvůli přepracování a chronické únavě připraveno podat výpověď. Jen 12 procent z nich ještě „má dost sil“ a „chodí do práce se zájmem“. Téměř šedesát procent lékařů je unavených, pětina zcela vyčerpaná, stejné množství jich „chodí do práce bez zájmu“.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Obyvatelé západoruského města Orel čekají na vakcínu proti covidu-19.

Článek

Přes devadesát procent dotázaných uvedlo, že se jejich únava podepisuje i na pacientech. Průzkum se prováděl speciální lékařskou mobilní aplikací, citoval z něj list Kommersant.

Jen 12 procent z nich má dost energie

Rusko již několik dní po sobě hlásí denní nárůsty přes 40 tisíc nemocných. Počet obětí za 24 hodin se v pondělí vyšplhal na 1178. Nelehké podmínky v ruských zdravotnických zařízeních sledují i další média. Ruská televize Dožď informovala o případu z nemocnice v Tomsku, kde se tři dny – v převlečení za lékaře – staral o svou 85letou babičku její vnuk.

Na sociálních sítích se objevilo video z Timaševska v Krasnodarském kraji, kde rodina přinesla tělo zesnulé příbuzné před radnici s tím, že márnice chce za jeho převoz sedm tisíc rublů (2 200 korun).

Milion nákaz za měsíc. Covid v Rusku trhá rekordy

Koronavirus

Šéf regionu označil postup pohřební služby za „nemorální“. Podobný případ se stal dříve také v Moskevské oblasti, kde po ženě žádali za pohřeb sestry 120 tisíc rublů.

Delta dominuje

Nejhorší situace zůstává v Moskvě, Petrohradu a Moskevské oblasti. Ve Voroněži budou lékaři prohlížet pacienty s podezřením na covid-19 v tamním koncertním sále. Dominantní mutací viru v Rusku zůstává delta, která se objevuje celkem v deseti variantách.

Podle Vasilije Akimkina, šéfa Ústředního vědecko-výzkumného institutu epidemiologie Rospotrebnadzoru, se v Rusku jen v jednom případě potvrdila mutace lambda, „mí“ vědci odhalili celkem třikrát. Prodělání covidu-19 s sebou nese i dlouhodobější zdravotní rizika, včetně poškození srdce, upozorňují ruští lékaři ve snaze přimět co nejširší veřejnost k očkování proti koronaviru.

Počty nakažených prudce rostou po celé Evropě. Největší tragédii řeší Rusko

Evropa

„Podle údajů od našich kolegů, u 87 procent pacientů po covidu19 magnetická rezonance ukázala změny na srdci“, citovala včera agentura TASS Jelenu Goluchovovou, šéfku ruského Národního lékařského vědeckého centra kardiochirurgie.

Medveděv kritizoval „očkovací nacionalismus“

Dmitrij Medvěděv, náměstek šéfa ruské Rady bezpečnosti a expremiér, vyzval státy světa, aby se zřekly „očkovacího nacionalismu“ a navzájem si začaly uznávat vakcíny. „Je zřejmé, že všechny státy světa by nejen měly, ale jsou povinny vzdát se vlastních geopolitických zájmů ve jménu záchrany lidí,“ napsal.

Rusko neuznává žádnou ze zahraničních vakcín. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí podpořil myšlenku brzkého uznávání očkování mezi Ruskem a EU.

V Rusku se sice očkuje výhradně domácími vakcínami, ty však koncem minulého týdne v řadě regionů chyběly – lidé se chtěli rychle nechat naočkovat předtím, než vstoupí tento měsíc v platnost nová omezení pro nenaočkované.

Americké úřady odrazují od cest na Slovensko, do Ruska a Belgie

Koronavirus

Do řady provozoven a obchodů, na veřejná místa, ale také mnohde do zaměstnání mohou Rusové pouze po předložení dokladu o očkování (QR kódu) nebo potvrzení, že naočkováni být nemohou, v tom případě musejí mít platný PCR test.

Termín vstupu nařízení v platnost se různí podle regionů. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v Soči bez dalšího upřesnění prohlásil, že Rusové „už brzy budou mít k dispozici proti covidu léky“.

Jak pokračuje vakcinace
Jednou dávkou je očkováno téměř 57 milionů Rusů.
Dokončenou vakcinaci má přes 50 milionů lidí.
Pro dosažení kolektivní imunity je podle vicepremiérky Taťjany Golikovové potřeba imunizovat 90 milionů obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám