Hlavní obsah

Francie otevírá diskotéky a dává sbohem rouškám, očkovací pasy zůstávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie začíná postupně uvolňovat protikoronavirová opatření, a to navzdory tomu, že je s počtem 6128 případů nákazy za den v přepočtu na milion obyvatel pátou nejzasaženější zemí na světě. Vláda premiéra Jeana Castexe připravila dvě fáze rozvolňování, ovšem očkovací průkaz, kterým se musejí lidé prokazovat v gastronomických zařízeních, veřejné dopravě (letadla, vlaky, autobusy aj.) či volnočasových aktivitách zůstává nadále povinný.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od středy se ruší povinnost práce z domova. Vláda ji vyhlásila pro obory, kde „to bylo možné“ v rozsahu tří nebo čtyři dnů v týdnu. Kabinet toto opatření ruší a zůstává pouze u doporučení.

Přestávají platit kapacitní omezení týkající se kulturních a sportovních zařízení. Dosud platilo, že při velkých akcích bylo povoleno maximálně 2000 lidí uvnitř a 5000 lidí venku. Středou končí povinnost nosit venku roušku.

Evropa ruší opatření jak na běžícím páse. Česko se vysiluje bojem o pandemický zákon

Domácí

Druhá fáze rozvolnění je naplánována na 16. února. Od tohoto data se opět otevřou diskotéky a noční kluby, které byly zavřené od 10. prosince. Znovu se budou konat koncerty pro stojící publikum. Ruší se zákaz konzumace vestoje v barech a restauracích a povolí se jíst a pít na stadionech, v kinech či veřejné dopravě.

Situace s koronavirem ve Francii
počet případů nově nakažených: 399 668
počet infikovaných v nemocnicích: 31 566
počet infikovaných na JIP: 3684
počet plně naočkovaných: 51 461 297 (76,4 procenta)

Výrazná omezení pro neočkované zůstávají nadále v platnosti. Od 24. ledna platí ve Francii očkovací pas, tedy potvrzení o ukončeném očkování. Lidé se tímto průkazem musí prokazovat v restauracích, kavárnách a dalších gastronomických zařízeních, dálkových vlacích či autobusech, volnočasových aktivitách, jako jsou kina, muzea, divadla, sportovní areály, tělocvičny, ubytování či nákupní centra.

Očkovací pas je ve Francii povinný pro všechny osoby starší 16 let. Po sedmi měsících od dokončené vakcinace bude nezbytná posilující dávka, jinak bude očkování neplatné. Lidé, kteří prodělali covid-19, si musejí dojít pro posilující dávku očkování nejdříve tři měsíce a nejpozději sedm měsíců po nemoci, aby byl jejich očkovací pas platný.

Reklama

Výběr článků

Načítám