Hlavní obsah

Pracovnici hradecké policie obvinili z šíření covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

I uvnitř české policie se našel někdo, kdo v době nouzového stavu porušil nařízení hygieniků a nedodržel kvůli nemoci covid-19 izolaci. Nejde o policistku, ale o civilní zaměstnankyni pracující u královéhradecké krajské policie, která dokonce v době nemoci, o níž dobře věděla, šla do práce, čímž ohrozila i další lidi na policii.

Foto: Carl Recine, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stalo se tak podle zjištění Práva loni 19. října. Žena už si za to vyslechla od Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinění.

„Opustila v době izolace své bydliště, pohybovala se na ulici, nastoupila s dalšími osobami do vlaku, kterým dorazila na nádraží v Hradci Králové. Pokračovala pěšky do zaměstnání v budově krajského ředitelství policie, následně zde vykonávala pracovní činnost, přičemž v této době přišla do kontaktu s nejméně třemi osobami,“ píše GIBS ve výroční zprávě za loňský rok, kterou má Právo k dispozici.

Hrozí jí až osm let

Dotyčná se následně vydala pěšky zpět na nádraží a vlakem odcestovala do místa trvalého bydliště, tudíž byla znovu v kontaktu s lidmi, které mohla nakazit.

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová na dotaz Práva upřesnila, že vyšetřovatelé z pardubické pobočky inspekce ženu obvinili na konci května z úmyslného šíření nakažlivé lidské nemoci. A protože se činu dopustila v době nouzového stavu, hrozí jí výrazně vyšší trest v rozmezí od dvou do osmi let vězení.

Byla pozitivní, přesto si šla nakoupit. Teď ji čeká soud

Krimi

Podle informací Práva jde přitom o jinak poctivou a pracovitou zaměstnankyni policie, které zřejmě nedošlo, že svým chováním může ohrozit jiné a nakazit je covidem.

Není však jediná, kým se z řad bezpečnostních sborů inspekce kvůli porušení nařízené izolace či karantény zabývá.

„Ve věci porušování karantény stíháme tuto jednu civilní osobu zaměstnanou u policie a pak ještě doposud prověřujeme dvě osoby z podobných činů, jedna je od celníků a druhá z Vězeňské služby,“ řekl v rozhovoru pro Právo ředitel GIBS Radim Dragoun.

Výběr článků

Načítám