Hlavní obsah

Byla pozitivní, přesto si šla nakoupit. Teď ji čeká soud

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až osmiletý trest vězení hrozí čtyřicetileté ženě z Opavska, která si počátkem loňského prosince zašla nakoupit v jedné tamní obci do prodejny tabáku kuřivo. Dotyčná však byla v té době pozitivní na covid-19, o čemž věděla, ale odchodem na nákup nedodržela nařízenou izolaci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ještě týž den navíc při osobním jednání kvůli jiné věci žena neřekla policistům o tom, že má koronavirus. Přitom si nenasadila žádnou ochranu dýchacích cest, tudíž je mohla nakazit.

Počátkem března si za oba tyto podle policie nezákonné skutky vyslechla obvinění z úmyslného šíření nakažlivé lidské nemoci. A protože čin spáchala v době trvání nouzového stavu, kdy je trestní sazba přísnější, hrozí jí dva roky až osm let vězení.

Policie šetří 54 případů úmyslného šíření covidu

Krimi

„Ve věci byla 19. května podána obžaloba k Okresnímu soudu v Opavě,“ řekl ve čtvrtek Právu šéf Okresního státního zastupitelství v Opavě Michal Koflák s tím, že hlavní líčení dosud nařízeno nebylo.

Opavští policisté přitom původně ženu od ledna prověřovali jen kvůli nedbalostnímu šíření nakažlivé lidské nemoci s hrozícím maximálně tříletým trestem, ale nakonec ji obvinili z přísnějšího paragrafu. Roli nejspíš sehrál fakt, že porušila vládní nařízení hned dvakrát.

O jejím nedodržení zákazu vycházet ven se dozvěděla policie, protože nejspíš někdo ženu udal.

Reklama

Výběr článků

Načítám