Hlavní obsah

Potřebujeme lockdown, bez něj třetí vlnu nezvládneme, tvrdí německý ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Potřebujeme celostátní lockdown, prohlásil v pátek německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Jedině tak se podaří podle jeho slov zastavit třetí vlnu koronaviru, která postihla Německo. Za posledních 24 hodin v zemi přibylo 25 464 nových případů nákazy a 296 úmrtí spojených s nemocí covid-19.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn

Článek

„Lockdown je jediný způsob, jak uchránit naše zdravotnictví před přetížením,“ řekl. Napomoci by tomu mělo i výrazné omezení soukromých kontaktů, testování v provozech a nejméně dva testy týdně ve školách a školkách. Vzhledem k situaci nevyloučil ani noční omezení pohybu.

Kdy se bude nakonec o opatřeních jednat, není jasné. Ohlášené pondělní jednání kancléřky Angely Merkelové s premiéry spolkových zemí se neuskuteční a nový termín zatím není stanoven.

Krátký a důrazný lockdown pro celé Německo: Merkelová je pro

Koronavirus

„Přes 25 tisíc infikovaných za jeden den je příliš mnoho. Je to příliš mnoho lidí, kteří budou bojovat o své životy, a je to příliš mnoho lidí, kteří zatíží náš zdravotnický systém,“ řekl Spahn. Upozornil také na to, že infekční čísla kvůli končícím velikonočním prázdninám plně nevypovídají o skutečném rozsahu nákazy, neboť se přes svátky méně testovalo.

Očkování je v Německu podle Spahna naopak na dobré cestě. Ve čtvrtek v celé zemi aplikovali přes 650 tisíc dávek, což je rekordní množství. Pomohlo k tomu i zapojení praktických lékařů. Spahn rovněž zopakoval své dřívější prohlášení, že v budoucnu nebudou muset plně očkovaní lidé při vstupu do Německa předkládat negativní testy.

Reklama

Výběr článků

Načítám