Hlavní obsah

Policie řeší padělané covid pasy na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté se zabývají řadou nabídek s padělanými očkovacími certifikáty, které se v poslední době rozšířily na černém trhu. Prodávající na svých stránkách slibují, že zajistí falešné potvrzení o negativním PCR testu, prodělané nemoci covid-19 nebo o očkování. Ty si pak mohou zájemci vložit do aplikace Tečka. Za služby si účtují řádově od několika set korun po tisíce.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ujišťujeme veřejnost, že internet sledujeme a o serverech nabízejících falešné certifikáty a podobné ‚produkty‘, víme. Případy se zabývají týmy kriminalistů a připomínáme prodávajícím i kupujícím, že horní trestní sazba je v tomto případě až tři roky,“ uvedla policie na svém Twitteru.

Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka je vyšetřování momentálně v přípravné fázi a konkrétní obvinění zatím nepadlo. „Jde o jednotky až nižší desítky webů. Minulý týden jsme řešili do dvaceti podezření na falšování,“ řekl Právu.

Je libo falešný covid pas? Stačí 1250 Kč

Bezpečnost

„Stránky s podobnými nabídkami monitorujeme a podáváme na ně žaloby. Nemáme moc jiných možností,“ potvrdil mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl.

Falešný PCR test, choroba i očkování

Jedna z českých webových stránek, která se na černém trhu objevila před pár dny, nabízí potvrzení o negativním PCR testu za 490 korun, které slibuje dodat jak prostřednictvím SMS, tak formou potvrzení e-mailem. V nabídce má také potvrzení o prodělané nemoci za 790 korun, zahrnující certifikát s QR kódem.

„Certifikát s Vaším jménem, funkční s aplikací Tečka,“ avizuje nabídka. Nejdražší položku pak tvoří covid pas s potvrzením o očkování za 1990 korun, který má mít platnost pět let.

Falešné covid pasy jdou v Polsku na dračku

Evropa

Transakce probíhají přes virtuální kryptoměnu bitcoin, která se využívá při anonymních platbách. Podvodníci také počítají s tím, že zájemce, který chce sám porušit zákon a prokazovat se padělaným covid pasem, nepůjde nahlásit na policii, že byl podveden.

Aby pachatel mohl falešný certifikát vytvořit, musel by se nabourat do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), kde leží databáze všech očkovaných. Jedině pak by byl QR kód čitelný pro ostatní zařízení.

„Bez toho nemůže dojít ke skutečnému zápisu covidového pasu,“ dodal Köppl. Právě na platnost kódu se při kontrolách zaměřuje policie. Má přístup k online systému, kde vidí, jaký konkrétní zápis je v certifikátu zanesen. Správnost údajů poté ještě ověřuje pomocí ztotožnění kontrolovaného člověka.

Neočkovaní často potvrzení falšují

Koronavirus

Jeden z prodejců se na svých stránkách odkazoval na údajnou bezpečnostní chybu, kterou odhalil na jednom z centrálních serverů očkovacích certifikátů. Národní agentura pro komunikační a informační technologie, která má registr ve své dikci, však žádné úniky neeviduje. „K žádnému oznámení o úniku nedošlo,“ dodal Moravčík.

Vyšetřovatelé nicméně pracují s možností, že by za případným paděláním mohli stát i pracovníci očkovacích center, kteří mají k zápisu do databáze přístup. „Teoreticky všichni, kdo mají přístup do ISIN, tak by tak mohli učinit. Ale zrovna lékaři jsou ti, kteří si velmi dobře uvědomují, jak nerozumné je tohle dělat,“ podotkl Köppl.

Reklama

Výběr článků

Načítám