Hlavní obsah

Podezření na omikron mají i na jihu Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šedesátileté ženě z Liberecka, u níž již byla potvrzena nová varianta koronaviru nazvaná omikron, se do podezření na nákazu dostalo i devět lidí z jihu Moravy. Cestovali totiž letadly, v nichž se u jiných cestujících potvrdila nákaza obávanou africkou mutací. Případy z Liberce a jihu Moravy spolu nijak nesouvisejí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Testování ve školách.

Článek

Podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) budou hygienické stanice prioritně trasovat kontakty v okolí ženy, u níž se potvrdila varianta covidu omikron.

Jihomoravští hygienici dostali upozornění na možné rizikové kontakty od ministerstva zdravotnictví. Podezření se týká lidí ze dvou mezinárodních letů. Podle ředitelky protiepidemického odboru jihomoravské hygieny Renaty Ciupek nemají prověřovaní lidé žádné zdravotní problémy. Všichni museli v pondělí podstoupit PCR testy, jejichž výsledek bude klíčový pro další postup. Lety, u nichž se prokázala nákaza, se uskutečnily už 21. listopadu.

Z Dubaje cestovali s nakaženou ženou s omikronem další Češi

Domácí

Část cestujících byla očkovaná, někteří nastoupili po příletu do samoizolace. Na testování ale museli všichni bez ohledu na vakcinaci. S šedesátiletou ženou z Liberecka, u níž byla potvrzena koronavirová varianta omikron, cestovali v letadle z Dubaje do Prahy další lidé z České republiky.

Hygienici mezi nimi vyhodnotili rizikové kontakty a za těmi v pondělí vyjely mobilní odběrové týmy kvůli provedení PCR testů. Po jednání krajského krizového štábu v Liberci to řekl Vladimír Valenta, ředitel liberecké hygienické stanice.

„Zjistili jsme to v rámci prověřování leteckých tras, které vedly přes Johannesburg a Dubaj. Jen v případě Libereckého kraje bylo těchto kontaktů zejména na cestě z Dubaje zhruba sedm. Výsledky jejich testů očekáváme do druhého dne,“ uvedl Valenta s tím, že v pondělí vyjely týmy a v úterý tak budou výsledky testování.

Zdůraznil, že nakažená žena i její manžel, který s ní cestoval, měli před odletem zpět do České republiky negativní PCR test a dodrželi všechna další opatření. „Chovali se velmi odpovědně i v případě návštěvy praktického lékaře, který pak upozornil hygieniky, a stejně odpovědně se choval i tento lékař,“ prohlásil liberecký krajský hygienik.

Protože z letiště v Praze se manželé vraceli vlastním autem a protože jde o důchodce, měla nakažená žena po návratu jen kontakty v rodině. Podle Valenty jde o tři lidi. O manžela, jenž se ženou cestoval, dále o dceru a vnučku. Všichni měli negativní PCR test, mají ale nařízenou 14denní karanténu, kterou ukončí dalším PCR testováním.

Válek: Prvními kroky bude omezení neakutní péče a navýšení kapacit PCR

Koronavirus

Nakažená žena byla podle Valenty očkovaná dvěma dávkami. „Druhou v červnu. A i proto má naštěstí jen lehký průběh nemoci,“ řekl krajský hygienik.

Prověřují další kraje

Žena s manželem cestovala do africké Namibie v rámci zájezdu organizovaného cestovní kanceláří. Právě přes ni hygienici zjistili, že zájezd měl dalších osm účastníků pocházejících z jiných krajů ČR. „Řeší je kolegové v dalších krajích a já nemám zprávy o tom, že by u nich byla prokázána nějaká další pozitivita,“ řekl o účastnících zájezdu Valenta.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že se ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. V Olomouckém kraji se opatření v souvislosti s mutací omikronu týká zatím pěti osob.

„Jde o lidi ze společného letu. Dva se již podrobili PCR testům, ostatní to čeká. Zmíněná mutace zatím nebyla u nikoho potvrzena. Nyní pokračujeme v trasování a zjišťujeme případné další kontakty těchto lidí s dalšími,“ řekla Právu v pondělí ředitelka Krajské hygienické stanice v Olomouci Lenka Pešáková.

Člověk ze středních Čech, který byl v kontaktu se ženou z Libereckého kraje nakaženou variantou omikron, má negativní test na covid-19. ČTK to v pondělí řekla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám