Hlavní obsah

Z Dubaje cestovali s nakaženou ženou s omikronem další Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

S šedesátiletou ženou z Liberecka, u níž byla potvrzena koronavirová varianta omikron, cestovali v letadle z Dubaje do Prahy další lidé z České republiky. Hygienici mezi nimi vyhodnotili rizikové kontakty a za těmi v pondělí vyjely mobilní odběrové týmy kvůli provedení PCR testů. Po jednání krajského krizového štábu v Liberci to řekl Vladimír Valenta, ředitel liberecké hygienické stanice.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zjistili jsme to v rámci prověřování leteckých tras, které vedly přes Johannesburg a Dubaj. Jen v případě Libereckého kraje bylo těchto kontaktů zejména na cestě z Dubaje zhruba sedm. Výsledky jejich testů očekáváme do druhého dne,“ uvedl Valenta.

Zdůraznil, že nakažená žena i její manžel, který s ní cestoval, měli před odletem zpět do České republiky negativní PCR test a dodrželi všechna další opatření.

„Chovali se velmi odpovědně i v případě návštěvy praktického lékaře (který pak upozornil hygieniky) a stejně odpovědně se choval i tento lékař,“ prohlásil liberecký krajský hygienik.

SZÚ k omikronu: Je to překvapivý virus, má vyšší riziko infekce

Koronavirus

Protože z letiště v Praze se manželé vraceli vlastním autem a protože jde o důchodce, měla nakažená žena po návratu jen kontakty v rodině. Podle Valenty jde o tři lidi. O manžela, který s ženou cestoval, a ještě o dceru a vnučku. Všichni měli negativní PCR test, mají ale nařízenou 14denní karanténu, kterou ukončí dalším PCR testováním.

Žena je očkovaná, má lehký průběh

Nakažená žena byla podle Vladimíra Valenty očkovaná dvěma dávkami. „Naposledy v červnu. A i proto má naštěstí jen lehký průběh nemoci,“ řekl krajský hygienik.

Žena s manželem cestovala do africké Namibie v rámci zájezdu organizovaného cestovní kanceláří. Právě přes ni hygienici zjistili, že zájezd měl dalších osm účastníků, pocházejících z jiných krajů ČR (podle předchozích informací mělo jít o Středočeský a Olomoucký kraj a Prahu). „Řeší je kolegové v dalších krajích a já nemám zprávy o tom, že by u nich byla prokázána nějaká další pozitivita,“ řekl o účastnících zájezdu Valenta.

Lékařka z JAR popsala nezvyklé příznaky nákazy omikronem

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám