Hlavní obsah

Po 14 dnech izolace má hraniční výsledek testu PCR. Na další ho hygiena poslat nechce

Právo, zr

Pan Karel F. se nakazil covidem, jako neočkovaný rizikový pacient se léčil monoklonálními protilátkami a po dvou týdnech podle pokynů pražské hygieny chtěl ukončit izolaci. Když však z vlastní iniciativy podstoupil další PCR test, zjistil, že koronaviru se ještě zcela nezbavil. Test mu totiž vyšel tzv. hraniční. Podle hygieny, kterou kontaktoval, to nijak řešit nemusí. Odborníci uvádějí, že takoví pacienti obvykle nakažliví nejsou.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Karel F. byl po pozitivním PCR testu na covid doma čtrnáct dnů, asi po 12 dnech mu od hygieny přišel certifikát o prodělaném onemocnění. Protože chtěl být ke svému okolí co nejohleduplnější, na držení certifikátu nedbal a raději se nechal znovu otestovat testem PCR. Test mu vyšel hraniční. Jak sama laboratoř Dianalab, ve které se otestoval, na svých stránkách uvádí, znamená to, že není jisté, zda je pacient pozitivní, nebo negativní.

FN Brno odhalila v kraji osmý případ nákazy omikronem

Domácí

„Hraniční výsledek znamená, že ve vzorku byla detekována genetická informace viru SARS-CoV-2 ve velmi malém množství. Vzhledem k neznámé anamnéze není na základě tohoto výsledku možné vyhodnotit analyzovaný vzorek jako negativní nebo pozitivní. Pro správné vyhodnocení je potřeba PCR test opakovat nejméně dva dny od předchozího odběru. Pro zajištění bezpečnosti vašeho okolí doporučujeme během těchto dvou dnů snahu o izolaci/minimalizaci množství kontaktů,“ píše laboratoř.

Dál radí, aby pacient o žádanku na opakovaný PCR test požádal svého lékaře nebo nejbližší hygienickou stanici. „Na základě hraničního výsledku není možné žádat vystavení certifikátu o prodělání onemocnění COVID-19,“ uvádí laboratoř.

Senát odklepnul ošetřovné, bonus i příspěvek pro lidi v karanténě

Domácí

Jenže pražská hygiena odmítla Karla F. na další PCR test poslat. „Hygiena v Praze mi řekla, že to nemám řešit, že mám certifikát, a ať na testy nechodím, protože mi klidně mohou vyjít znovu pozitivní,“ popsal pro Novinky čtenář. „Průšvih je, že vám hygiena vystaví certifikát, že jste v pohodě, bez kontrolního testu. A když jste zodpovědný a chcete si udělat kontrolní test PCR, tak vám ho neproplatí,“ nelíbí se Karlovi.

Proti covidu by se přitom rád nechal už dávno naočkovat, bohužel jej kvůli alergii lékaři odmítli.

Mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík k případu Novinkám sdělil, že hygienici postupují v souladu s pokyny ministerstva zdravotnictví.

Nakažlivý zřejmě nebude

„V obecné rovině lze izolaci ukončit osobě nevykazující klinické příznaky onemocnění covid-19 po uplynutí minimálně 14 dnů ode dne odběru prvního pozitivního testu, a to bez provedení RT-PCR testu; u osoby vykazující klinické příznaky onemocnění covid-19 izolace trvá po dobu výskytu klinických příznaků onemocnění a ukončuje se po uplynutí alespoň 3 dnů, kdy daná osoba klinické příznaky onemocnění covid-19 nevykazuje nebo pokud lze přetrvávající klinické příznaky vysvětlit jinak, přičemž celková doba izolace nesmí být kratší než 14 dnů ode dne odběru prvního pozitivního testu a ukončuje se bez provedení RT-PCR testu,“ napsal Boublík Novinkám.

Chlíbek je proti očkování u zubařů

Domácí

Pozitivně testovaným osobám prý koncentrace viru v horních cestách dýchacích postupně klesá, klesá tedy i jejich nakažlivost.

„Po cca 10 dnech od diagnostického odběru lze předpokládat, že většina pozitivně testovaných osob, které nevykazují žádné klinické příznaky onemocnění covid-19, je pravděpodobně neinfekční pro své okolí,“ dodal Boublík s tím, že asymptomatické osoby vylučují menší množství viru než ti, kteří mají příznaky onemocnění covid-19. Jejich nakažlivost je proto nižší.

Prymula: Je nepravděpodobné, že by byl infekční

Pacient, který je bez příznaků, už obvykle po 14 dnech od prvního odběru nakažlivý není. „Detekce virové RNA metodou RT-PCR navíc nutně neznamená, že testovaná osoba je infekční a je schopna přenášet virus na jinou osobu. Životaschopný virus bývá jen minimálně izolován od nakažených osob po více jak 10 dnech od průkazu jejich onemocnění,“ uzavřel Boublík.

Snazší přístup k testům. Žádanky bude moci vystavit i zaměstnavatel, oznámil Vojtěch

Domácí

Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula také míní, že pacienti s hraničně pozitivními PCR testy obvykle nakažliví nebudou. „Nejde říci se stoprocentní jistotou, že člověk, který je 14 dní v karanténě, už virus vylučovat nebude. Ale z hlediska pravděpodobnosti je poměrně zřídkavé, že by byl člověk infekční delší dobu. Ale může se to stát. Zpravidla pokud je test hraniční, pak bude infekčnost dotyčného člověka poměrně hodně omezená,“ řekl Novinkám.

Imunolog Vojtěch Thon má podobný názor. „PCR test zachycuje genetickou informaci viru a nic nevypovídá o schopnosti jeho množení. Z tohoto pohledu může být falešně pozitivní kdykoli. Důležité pro správnou interpretaci je znát anamnézu, výsledky dalších klinických a laboratorních vyšetření a u pacientů nasadit včasnou účinnou léčbu,“ napsal Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám