Hlavní obsah

Senát odklepnul ošetřovné, bonus i příspěvek pro lidi v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve středu schválil opětovné zavedení krizového ošetřovného ve výši 80 procent redukovaného výdělku, na které budou mít nárok pečující při uzavření škol. Vyplácet se bude zpětně od počátku listopadu. Prošel také kompenzační bonus a příspěvek pro lidi v karanténě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu.

Článek

Ošetřovné se podle dosavadních pravidel vyplácí rodičům na školáky většinou devět dnů. Podpora činí 60 procent redukovaného základu výdělku. Zvýšení částky má podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět k tomu, aby rodiny nezůstaly při uzavření škol nebo tříd bez peněz.

Předloha předpokládá, že denní dávka nebude nižší než 400 korun při plném úvazku, pří kratším se úměrně snižuje. Ošetřovné se neposkytuje za dny prázdnin či ředitelského volna. K žádosti nebude potřebné potvrzení školského zařízení o uzavření, postačí čestné prohlášení. Dávka se vztáhne i na případy, kdy je dítěti nařízena karanténa.

Špatné formuláře k očkování mohly mít vážné následky

Domácí

Vedle toho horní komora ve středu schválila i příspěvek až 370 korun denně, na který budou mít nárok lidé, kteří se kvůli covidu ocitnou v izolaci či karanténě. Podpora má zabránit tomu, aby se lidé nevyhýbali opatřením kvůli obavám ze ztráty příjmů. Tato podpora se má vyplácet zpětně od počátku prosince do konce února příštího roku.

Prošel i kompenzační bonus

Senátoři schválili i takzvaný kompenzační bonus, který se vztahuje na osoby samostatně výdělečně činné a společníky malých společností s ručením omezeným. Budou moci požádat o příspěvek až 1000 korun denně jako kompenzaci za dopady epidemie nemoci covid-19. O příspěvek 500 korun denně budou moci žádat i lidé pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, takzvaní dohodáři.

Všechny normy nyní dostane k podpisu prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám