Hlavní obsah

Plaga: Závěrečné ročníky budou chodit do škol i v pátém stupni

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Závěrečné ročníky základních a středních škol by měly chodit do škol nově i při nejpřísnějším, 5. stupni opatření proti covidu. Na Twitteru to uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na tiskové konferenci uvedl, že k tomu ale nedojde dříve než od 1. února.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Změna by měla souviset se změnami nastavení protiepidemického systému PES, které ale vláda podle Blatného z časových důvodů v pátek neprojednala a vrátí se k nim příští týden. Platit by měly od 1. února.

„Úpravy ve školské části matice PES 2.0 počítají nejen s možností návratu maturantů, resp. závěrečných ročníků SŠ a ZŠ, ale podařilo se nám s ministerstvem zdravotnictví domluvit i na provozu malotřídních škol už ve stupni 5,” uvedl Plaga na Twitteru.

Podle Blatného je cílem, aby k návratu dětí do škol došlo co nejdříve, musí to ale umožnit epidemiologická situace. „V případě, že to epidemická situace povolí, tak bychom mohli uvažovat o celém prvním stupni,” řekl Blatný v pátek na tiskové konferenci.

O tom, kdy by se tak mohlo stát, by mělo být jasno v průběhu příštího týdne. V pondělí chce Blatný představit upravený systém PES vládě a ve středu by se mělo rozhodnout o tom, kdy kdo do školy půjde. „Nebude to dřív než to další pondělí," dodal Blatný.

Blatný: Uvolňovat se nebude dříve než na začátku února

Koronavirus

Vláda také v pátek spolu s nouzovým stavem prodloužila i platnost opatření proti šíření epidemie covidu-19, a to do 14. února.

S výjimkami tak dál platí omezení volného pohybu či shromažďování včetně nočního zákazu vycházení, zavřené zůstávají restaurace a obchody kromě provozoven se stanoveným nezbytným zbožím.

Vraťte do malotřídek všechny žáky, volají ředitelé. Napsali Babišovi

Věda a školy

Omezení v Česku odpovídají od 27. prosince nejvyššímu, pátému stupni tabulky protiepidemického systému PES. Index sice více než týden ukazuje na čtvrtý stupeň rizika, představitelé vlády ale chtějí s případným posunem do nižší úrovně opatření počkat, než se uklidní situace v nemocnicích.

Za čtvrtek v Česku přibylo 7435 nakažených, v nemocnicích se s nákazou léčí 6131 infikovaných, více než tisíc jich je ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám