Hlavní obsah

Omikron bleskově mění plány operací

Právo, orh, pch, pem, jan, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí jediný odběr krve a dlouho plánovaná operace se během pár minut zruší. Přesně to se stalo známému českému šéfkuchaři. Za vše může covid-19 a jeho varianta omikron, která se šíří závratnou rychlostí.

Foto: ÚVN

Vedoucí lékař spondylochirurgického oddělení kliniky Petr Vaněk operuje s využitím sofistikované sestavy přístrojů prvního pacienta se závažným onkologickým onemocněním.

Článek

Když kuchaře brali do nemocnice, měl negativní PCR test; těsně předtím, než měl jít na sál na operaci kolene, objevila laboratoř v krvi milovníka české kuchyně omikron.

„V předsálí, už lehce oblblých předoperačními úkony, nás pak bylo s podobným výsledkem ten den hned několik,“ říká muž, který podle vlastních slov pořád ještě neví, jestli se má nad celým poněkud frustrujícím zážitkem smát, nebo spíš bědovat.

EMA dala zelenou léku proti covidu paxlovid

Koronavirus

„Hned jsem šel domů do izolace, ta mi teď končí a budu se domlouvat na novém termínu operace. Doufám, že zas nebudu muset dva roky čekat,“ dodal šéfkuchař.

Operují i nakažené

Podobně se postupuje při prověřování zdravotního stavu pacientů i v nemocnicích, které spadají pod holding Jihočeské nemocnice. Jak Právu potvrdila Zuzana Roithová, předsedkyně představenstva holdingu, v některých případech se operace musí odložit až po rozboru krve.

„Před každou operací testujeme pacienty na covid. Samozřejmě že už se stalo, že jsme museli operaci po rozboru krve i odložit o několik dní. Někdy je PCR test nepřesný a v některých případech se pacient nakazí také až po něm,“ uvedla Roithová.

Nemocnice je odpovědná za smrt pacientky po operaci, rozhodl soud

Krimi

Podle Zuzany Roithové je v neodkladných případech nezbytné operovat i pacienta, který je na covid pozitivní.

„U takových operací platí velmi přísné protiepidemické opatření,“ dodala Roithová. V jihočeských nemocnicích se však i v této době podle ní uskutečňují operace většinou podle plánů a nedochází ve větším počtu k jejich odkládání kvůli omikronu.

V nemocnici v Jihlavě zatím ‚covidové‘ pojistky ve formě PCR testů, pořízených striktně den před hospitalizací, fungovaly spolehlivě. „Že by onemocněl pacient mezi příjmem a operací, se nám nestalo,“ uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Kam pro léky proti covidu? Seznam míst je nově online

Koronavirus

Doplnila ale, že případy, kdy se plánovaný zákrok u pacienta musel zrušit kvůli pozitivnímu testu, samozřejmě mají, zatím šlo prý ale jen o výjimky. „V tuto chvíli je znepokojivý spíš nárůst počtu zaměstnanců s omikronem, denně jich přibývá desítka,“ upozornila mluvčí jihlavské nemocnice. Zařízení zaměstnává kolem 1600 lidí, ve čtvrtek ráno bylo covid pozitivních sedmdesát z nich.

Osloví dalšího

„Pozitivitu na covid nezjišťujeme z krve,“ řekla Právu za nemocnici v Pelhřimově její mluvčí Alexandra Knapová. Jak doplnila, pacienti mířící na operační sál musí mít čerstvý negativní výsledek PCR testu a musí být absolutně bez příznaků. Ke zrušení operace ve stadiu přípravy pacienta v Pelhřimově nedošlo.

„V jednotlivých případech se stalo, že člověk, který měl nastoupit na operaci, onemocněl. V tom případě oslovujeme dalšího čekatele,“ popsala mluvčí praxi.

Registrace na vakcínu Novavax se spustí 1. února. K třetí dávce určená nebude

Domácí

I v Nemocnici Šumperk či ve FN nemocnici v Brně si na nedostatek pacientů nestěžují. „Pacienti operace neodříkávají. Drtivá většina z nich se před plánovanými zákroky drží v izolaci, aby možnost nákazy co nejvíce eliminovali,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Hana Hanke.

„Občas se stane, že se nějaký pacient nemůže z důvodu karantény nebo izolace dostavit k zákroku, ale nedělá nám to větší problémy. Stejné je to u lékařů, ale protože jsme se ještě s operacemi nevrátili na 100 procent, tak to zvládáme,“ popsala Právu Veronika Plachá, mluvčí brněnské fakultní nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám