Hlavní obsah

Karanténa dětí štve rodiče a vyčerpává učitele

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyučování, družina, zájmový kroužek, setkání po škole. Možností, jak se školák setká s kamarádem nakaženým covidem, je bezpočet. Hned poté začne známý postup – test a karanténa. I když RT-PCR test vyjde negativní, musí dítě zůstat doma, rodiče na ošetřovném tak přicházejí o část příjmu. Učitelé navíc jednotlivým dětem zameškané hodiny plně nahradit nemohou, protože se musí věnovat těm ve třídě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Testování ve školách

Článek

Na systém si Novinkám postěžoval i jeden z čtenářů. „Má dcera měla ,rizikový‘ kontakt s kamarádkou dne 18. 9. Kamarádce vyšel test pozitivní dne 22. 9. V pátek 24. 9. nám přišla SMS, že dcera měla tento rizikový kontakt. Dle instrukcí jsme šli 25. 9. na PCR test, který vyšel negativní. Nicméně dcera musí zůstat v karanténě další týden, protože nákaza se může projevit později,“ popsal.

Za nesmysl pak pokládá, že podle hygieny dcera nemusí na konci karantény na další test. „Takže když bude má dcera infekční třeba ve středu a bude bezpříznaková, na test nemusí a může v sobotu vesele mezi lidi, byť plně infekční,“ dodal otec.

„Nejhorší je, že celá situace se může opakovat příští týden, když dcera půjde do kolektivu a bude mít zase ,rizikový‘ kontakt. Takhle může být doma třeba půl roku. Podotýkám, že doma jsme všichni očkovaní. Dcera ještě nemůže kvůli věku,“ uzavřel.

Třídy padají do karantén kvůli testům na kroužcích

Koronavirus

Hygiena definuje rizikový kontakt jako ten, při němž lidé pobývali s nakaženou osobou déle než 15 minut ve vzdálenosti menší než dva metry, kdy současně alespoň jeden z nich neměl zakrytá ústa a nos rouškou či respirátorem. „Zda se opravdu jednalo o rizikový kontakt, vyhodnotí zaměstnanec hygienické stanice nebo lékař,“ uvádí hygiena.

Pokud se ukáže nakažený spolužák ve třídě, jde do karantény celá třída. Pokud se žák nesetkal se spolužákem covid pozitivním, protože například chyběl ve škole, může docházet do školy na zvláštní vyučování nebo zůstat doma a účastnit se online výuky se spolužáky.

Pro představu, v týdnu od 13. do 19. září bylo v karanténě v hlavním městě podle údajů pražské hygieny 1664 studentů a žáků, z toho covid pozitivních jich bylo pouze 127.

Očkování dětí ve věku 5 až 11 let? Hned tak to nebude

Koronavirus

Negativní test nepomůže, očkování ano

Postup, co čeká dítě, pokud bylo v kontaktu s osobou pozitivní na covid-19, se neliší od toho, který musí podstoupit dospělý. Rodiče osloví hygienická stanice a požádá je, aby dítě vzali pátý až sedmý den od kontaktu (nejpozději desátý den) na RT-PCR test.

„V případě negativního výsledku RT-PCR testu a absence klinických příznaků onemocnění covid-19 se karanténní opatření po 14 dnech ukončí,“ píše pražská hygiena na svých stránkách.

Když se jedná o dítě, které v uplynulých 180 dnech prodělalo covid-19 nebo je plně očkováno a od poslední dávky uplynuly už aspoň dva týdny, tak do karantény nemusí. „Rodinní příslušníci a osoby sdílející společnou domácnost nemají uloženo žádné omezení,“ dodává hygiena.

Chrchlající děti přetížily ordinace. Zlenivěla jim imunita

Domácí

Karanténa žáka navíc rodiče, kteří si musejí vzít „ošetřovačku“, připraví o příjem. Ošetřovné je od 1. července zpět na 60 procentech redukovaného denního vyměřovacího základu (v době vrcholící pandemie na jaře to bylo 80 procent).

„Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že bylo uzavřeno školské nebo dětské zařízení (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo když osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla a nemůže o ně pečovat,“ píše Česká správa sociálního zabezpečení.

Učitelé nestíhají

Zvládat vyučovat přítomné děti a děti on-line zároveň podle učitelů příliš nelze. „Pokud je v karanténě víc než 50 procent dětí ze třídy, což předpokládá rizikový kontakt ve škole, tak škola je povinna distanční výuku zajistit,“ řekla Právu předsedkyně organizace Učitelská platforma Petra Mazancová.

U neměnných kolektivů v kroužcích není nově nutné dokládat bezinfekčnost

Domácí

„Ale pokud je v karanténě méně než 50 procent dětí, tak se to bere stejně, jako by byly děti nemocné. Škola není povinna zajistit distanční výuku ve smyslu strukturovaného on-line připojování do hodin. Dobrý učitel však nenechá to dítě v učivu plavat, postupuje podobným způsobem, jako by bylo dítě nemocné, a vytvoří pro něj asynchronní práci a tu kontroluje. Takových dětí může mít ve třídě třeba i deset,“ dodala Mazancová.

Na rozdíl od nemocného dítěte se dítě v karanténě může učivu lépe věnovat. Jenže podle Mazancové není v praxi možné zajistit tzv. hybridní výuku, aby učitel stíhal vyučovat děti ve třídě, a přitom byl on-line připojen k dětem v karanténě.

„Tak by se dalo vysílat vysokoškolskou přednášku, nějaký souvislý výklad učitele. Ale pokud se jedná o předměty, jako jsou jazyky apod., kde se pracuje ve skupinách ve třídě, tak z mého pohledu angličtinářky on-line vyučování zároveň udělat nelze,“ podotkla Mazancová.

Třída je v karanténě, ale očkovaní do školy mohou

Koronavirus

Učitelé jsou situací značně vyčerpaní. „Když máte část dětí doma a část dětí ve škole a snažíte se neošidit ani jednu tu skupinu, tak je to na hranici zničení učitele. To lze vydržet pár dnů. Výuka části dětí na dálku a části ve třídě je udržitelná jen tak, že šidíte obě skupiny, bohužel. Protože učitel je pořád jen jeden. Na prvním stupni tomu mohou pomoci asistenti pedagoga,“ uzavřela Mazancová.

Reklama

Výběr článků

Načítám