Hlavní obsah

Očkování cizinců pořád vázne. Nutí je to podvádět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušenosti cizinců s dostupností očkování v Česku se značně liší. Podle zjištění Práva se někteří z nich k vakcíně proti covidu vůbec nebyli schopni dostat, jiní ji získávají na hraně zákona. Případ upozorňuje také na hlubší systémové problémy, se kterými se cizinci u nás musejí potýkat.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pětatřicetiletá Viera (její jméno redakce upravila) z Ukrajiny je v Česku nelegálně. Pracuje tu přes polské pracovní vízum, například naskladňovala kosmetiku a myla nádobí. V době sílící pandemie se na našem území zpřísnila opatření a žena se tomu musela přizpůsobit.

Potom už jsem to nezkoušela, protože jsem si sehnala potvrzení o prodělání covidu pracovnice
Viera z Ukrajiny

„Očkování jsem se zprvu bála. Bez něj jsem se musela vystěhovat z ubytovny a bydlela u známé. Potvrzení je dobré mít i při překročení hranic pro kontrolu,“ řekla Viera Právu.

K vakcíně se jí ale v Česku nepodařilo dostat, protože je to cizinka bez povolení k pobytu nad 90 dní, takže do běžných očkovacích center jít nemohla. Kromě turistů se tento problém dotýká právě cizinců, kteří jsou na našem území načerno. Může přitom jít až o tisíce lidí.

Podané ruce cizince bez dokladů nevyhodí

Koronavirus

„V Praze se mi to nepodařilo. Známá mě odkázala na očkovací středisko na Chodově, že tam očkují i cizince. Že je tam člověk, který očkování dává lidem s polským vízem. Šla jsem tam s jinou známou a řekli nám, že už to nedělají,“ podotkla Viera.

Její známá jí poté sdělila, že lidi s polskými vízy očkují u hlavního nádraží. „Neuspěla jsem. Potom už jsem to nezkoušela, protože jsem si sehnala potvrzení o prodělání covidu,“ přiznala Viera. Odmítla ale upřesnit, kolik ji padělek stál.

Zkušenosti dobré i zlé

Falešný dokument se jí podařilo zajistit přes prostředníka s dobrými kontakty a používala ho do té doby, než na vánoční svátky odjela do vlasti. Tam už očkování legálně podstoupila. „Nechala jsem se naočkovat, protože omezení pro nenaočkované je příliš velké,“ uvedla.

V Praze se snaží očkovat všechny. Na hraně zákona

Koronavirus

Zkušenosti cizinců s očkováním se v Česku liší. Přístup k vakcíně jim často zajišťuje zaměstnavatel nebo pracovní agentura, kteří po nich vyžadují potvrzení o bezinfekčnosti. Ochota některých nechat se naočkovat není příliš velká, ale udělají to, pokud jim to usnadní přístup k práci.

Podobnou zkušenost jako Viera měla i Ukrajinka Nadia. „V ubytovně, kde bydlela, po ní začali chtít potvrzení o očkování. Jenže bez povolení k pobytu se k očkování nedostala ani jako samoplátce,“ upozornil sociální pracovník, který si přál zůstat v anonymitě.

Cizinci bez regulérního povolení k pobytu nad 90 dní se totiž nemohou v ČR očkovat oficiální cestou. Nadiu naočkovali až v jednom pražském nízkoprahovém vakcinačním centru, které je určeno lidem bez domova.

Cizineckou policii očkování cizinců nezajímá

Koronavirus

„Setkáváme se s případy, jak to popisujete. Problém je v systémovém přístupu k otázkám veřejného zdraví. Nemůžeme na našem území nechat lidi, kteří nebudou mít přístup k potřebným službám včetně očkování,“ podotkla Elena Tulupova, předsedkyně spolku pro adaptaci cizinců Agency for Migration and Adaptation (AMIGA), s tím, že je v době pandemie důležité ochránit každého člověka, aby nemoc nechytil a nešířil.

Vakcína za 800 Kč

Pro cizince, kteří v Česku pobývají na základě dlouhodobého pobytu za účelem zaměstnání nebo jsou v systému zdravotního pojištění, možnost očkování je. Podle ministerstva zdravotnictví by cena neměla přesáhnout 800 korun.

„Pro lidi, kteří se tu nacházejí za účelem zaměstnání nebo podnikání, to problém nepředstavovalo. Finančně komplikované to může být pro skupiny dělníků na stavbách nebo pro rodiny s dětmi,“ přiblížila Tulupova zkušenosti některých cizinců, které jsou podle ní propojeny s podmínkami, v nichž přebývají.

Očkování šedé zóny: V Německu to jde, tak proč ne v Česku?

Koronavirus

„A když bydlí na ubytovně několik lidí, tak to určitě vytváří podmínky pro šíření nemoci,“ podotkla.

K očkování podle ní také chybí pro cizince dostatek informací ze strany státu. „Na sociálních sítích si často všímám příspěvků cizinců, kteří nevědí, jak je to s očkováním, protože jejich lékaři jim také nebyli schopni poskytnout některé informace,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám