Hlavní obsah

Cizineckou policii očkování cizinců nezajímá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování cizinců proti covidu na našem území cizinecká policie neřeší. Nevede ani statistiky očkovanosti u lidí přijíždějících do Česka. Podle mluvčí cizinecké policie Renaty Grecmanové je očkování starostí ministerstva zdravotnictví.

Foto: Robert Michael, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Očkování nejde přes nás, ta pravidla zavádí ministerstvo zdravotnictví. Na nás se cizinci přímo neobracejí,“ řekla Právu Grecmanová.

Neeviduje prý ani žádné dotazy od cizinců, které by s tímto tématem souvisely. Cizinecká policie nevede ani statistiku o cizincích přijíždějících bez očkování.

Podstoupit vakcinaci v Česku ale nemůže žádný cizinec, který na našem území nemá povolený pobyt nad 90 dnů, očkovací dávku si nemůže zakoupit ani jako samoplátce.

Úředníci ze zdravotnictví ohrožují zdraví i životy lidí

Koronavirus

Může jít o stovky až tisíce lidí, kteří se v závislosti na této podmínce nemohou naočkovat. Podle mluvčí jsou lidé s pobytem pod 90 dnů zejména turisté, přičemž řada z nich je již očkovaná ze své země, protože v závislosti na tom, odkud přijíždí, nemusí podstupovat povinnou karanténu.

„Když vstupují na území ČR, musí splňovat podmínky. Když je nesplní, my je sem ani nepustíme,“ uvedla mluvčí. Veškeré podmínky pro příjezd z cizích zemí musí kontrolovat jak dopravci, tak ubytovatelé.

Kontroly ilegálů

Cizince, kteří jsou v Česku ilegálně, kontroluje policie pravidelně. „Pobytové kontroly jsou v rámci služeb dnes a denně,“ konstatovala Grecmanová.

Od pondělí bude třetí dávka vakcíny pro všechny nad 30 let

Domácí

Ani v tomto případě však očkování kontrolovaných cizineckou policii nezajímá. Jak vyplývá z nejnovějších statistik ministerstva vnitra, počty cizinců na území ČR stoupají. Celkem bylo u nás registrováno přes 647 tisíc cizinců, z toho 328 tisíc na základě oprávnění k přechodnému pobytu.

„U cizinců, kteří mají na území České republiky přechodný pobyt, převažuje u 50 procent účel pobytu zaměstnání, dále sloučení rodiny, studium a podnikání,“ uvádí nová čtvrtletní zpráva o migraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám