Hlavní obsah

Nulový covid stahuje Hongkong nemilosrdně ke dnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong, který spolu s pevninskou Čínou patří mezi premianty první fáze boje proti covidu, se nyní snaží najít cestu z izolace, aby nepřišel o svůj status finančního centra regionu.

Foto: Foto Reuters – Lam Yik

Obyvatelé hongkongské čtvrti Tsuen Wan čekají na otestování.

Článek

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se pandemie v Evropě díky vysoké proočkovanosti a imunitě získané proděláním nemoci chýlí ke konci. Mnohé státy tak už koronavirové restrikce zrušily či se k tomu chystají.

Vítěz v pasti

Čínu a s ní i Hongkong ale žádný návrat do normálu v dohledné době nečeká. Tamní úřady se sice smířily s tím, že se covidu zcela nezbaví, jsou však rozhodnuty zamezit šíření infekce v samém zárodku. Jde o strategii tzv. dynamického nulového covidu, kterou Čína nekompromisně uplatňuje za pomoci bleskových lockdownů a masového testování.

Čína odřízla další město. Čtyři miliony lidí nesmí z domu kvůli stovce případů

Svět

Peking se tím však dostal do pasti vítěze nuceného kvůli svému úspěchu dál zpřísňovat opatření, aby nakonec neprohrál.

„Je možné, že v případě pevninské Číny je strategie dynamického nulového covidu rozumnou volbou pro většinu roku,“ napsal Donald Low z Hongkongské vědecko-technologické univerzity. Peking totiž ještě stále neschválil k použití západní a účinnější mRNA vakcíny a šíření nakažlivějšího omikronu by mohlo rychle zahltit nemocnice.

Veřejnost je také mediální masáží držena v přesvědčení, že Západ v boji s virem selhal, a je naprosto psychologicky nepřipravena „žít s covidem“.

Německá vláda nechce o rozvolnění ani slyšet

Koronavirus

Čína navíc nyní pořádá olympiádu a v říjnu ji čeká stranický sjezd, který otevře prezidentu Si Ťin-pchingovi cestu k bezprecedentnímu třetímu mandátu. Úřady se rozhodně nechtějí starat o úspěšný průběh těchto akcí a zároveň řešit statisíce případů nákazy.

Hongkong je však v podstatně jiné situaci než zbytek Číny, a pokud by tamní propekingská správa slepě nesázela na příslib pevninských úřadů ohledně brzkého znovuotevření hranic (kvůli nákaze už skoro dva roky uzavřených), asi by strategii nulového covidu dávno opustil.

Ve srovnání s ostatními čínskými městy je totiž bývalá britská kolonie daleko více propojena se světem a její ekonomika podstatně více závisí na volném pohybu kapitálu (včetně toho lidského). Představitelé finančního sektoru už varovali, že jim dlouhé karantény (pro cizince nyní minimálně 14denní) ztěžují hledání nových talentů či přesuny zaměstnanců. A to v době, kdy další finanční a obchodní centra jako Singapur či Dubaj už s covidem žijí.

V limbu

„Hongkongu hrozí ztráta jeho životně důležitého mezinárodního statusu,“ varovala už loni asociace ASIFMA, největší finanční lobbistická skupina v Asii.

Ottawa vyhlásila nouzový stav. Demonstranty nezvládá

Zahraniční

„Jsme v limbu mezi světem nulového covidu a tím, který s covidem žije. To dělá z našich životů peklo,“ řekla Alice Wu, politická poradkyně, která dříve působila v Kalifornské univerzitě v Los Angeles.

Reklama

Výběr článků

Načítám