Hlavní obsah

Ottawa vyhlásila nouzový stav. Demonstranty nezvládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa
Aktualizováno

Už druhý víkend po sobě zahltili kanadské hlavní město demonstranti nejen z řad kamioňáků, aby vyjádřili nesouhlas s koronavirovými restrikcemi. Soustavným troubením a blokováním ulic narušili život v metropoli, starosta Jim Watson proto vyhlásil nouzový stav. Federální vláda už obdržela žádost o vyslání posil, píše NBC News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ottawa vyhlásila kvůli demonstracím nouzový stavVideo: Reuters

 
Článek

„Město si musíme vzít nazpět,” uvedl Watson. Vyhlášení nouzového stavu podle něj odráží „nebezpečí a hrozbu pro bezpečnost obyvatel”.

„Situace je nyní zcela mimo kontrolu, protože to jsou demonstranti, kdo si diktuje pravidla,” řekl. Ottawa je podle jeho slov v „obležení”.

Situace se vymyká kontrole, řekl starosta Ottawy

Zahraniční

Jak upozorňuje deník New York Times, nouzový stav je v této chvíli spíše symbolickým krokem, jelikož nedává městu žádnou dodatečnou pravomoc odstranit vozidla z ulic. Pomůže ale policii získat rychleji dodávky vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Kamiony v centru blokují dopravu.

Šéf ottawské policie Peter Sloly už avizoval, že bezpečnostní složky potřebují více příslušníků, pokud mají být schopny efektivně čelit demonstracím, a proto požádal o posily.

Policie oznámila, že zadrží každého, kdo přinese jídlo, palivo a jinou „hmotnou podporu” demonstrantům, kteří stanují v centru města.

Po obřích protestech v Kanadě se neví, kam zmizel premiér

Zahraniční

V pondělí odpoledne informovala stanice NBC News, že federální vláda vyslyší žádost ottawského starosty o „větší nasazení”. Asi 250 členů Královské kanadské jízdní policie – největší kanadský federální sbor –⁠⁠ už asistuje na místě.

Skákací hrady a vířivky v ulicích

Protest, který původně začal jako „Konvoj svobody” kanadských kamioňáků protestujících proti povinnému očkování pro vstup do země, se přelil do všeobecné nespokojenosti s pandemickými opatřeními a vládou premiéra Justina Trudeaua.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Justin Trudeau byl minulý týden převezen na neznámé místo, musí být i s rodinou v izolaci kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Přes 500 kamionů stále blokuje dopravu v centru města a otravuje lidi troubením. Někteří si do ulic přinesli skákací hrady, vířivky a přenosné sauny, aby znemožnili normální fungování města.

Lokální deník Ottawa Citizen reportuje, že pracovníci nemocnice Bruyère si stěžují, že je protestující obtěžují kvůli nošení roušek. Lidé, kteří do práce dojíždějí, si kvůli omezením v dopravě radši plánují až dvouhodinový rozestup.

Crowdfundingová platforma GoFundMe oznámila, že vrátí peníze všem, kteří protestujícím přispěli ve sbírce.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti v Ottawě

Reklama

Výběr článků

Načítám