Hlavní obsah

Nový lék na covid může snadno skončit na černém trhu, obávají se v Izraeli

Tel Aviv

Úředníci izraelského ministerstva zdravotnictví se obávají, že nový lék na covid od společnosti Pfizer skončí na černém trhu, napsal server The Times of Israel s odkazem na izraelský televizní kanál Channel 12.

Foto: ČTK

Logo Pfizeru

Článek

Omezené množství antivirotika Paxlovid bude distribuováno pacientům v domácí izolaci. Poskytovatelé zdravotní péče budou posílat s léky zdravotnické týmy, které dodají pilulku nemocným v domácí karanténě a vysvětlí pacientovi, jak ji užít.

Zdravotnické autority se ale obávají, že někteří pacienti si pilulku místo užití ponechají a budou ji přeprodávat na online černém trhu za nejvyšší nabídku.

Zásoby léku budou alespoň ze začátku malé, a tak někteří pozitivně testovaní na covid nebudou mít k léku přístup. To vytvoří poptávku na černém trhu.

„Je jen otázkou času, kdy vznikne pro lék černý trh,“ řekl vysoký úředník izraelského ministerstva zdravotnictví. „Podmínky jsou pro to prostě ideální,” dodal.

Izrael hlásí první případ „chřipcovidu“

Koronavirus

Izrael je mezi prvními zeměmi

První náklad o 20 tisících léků dorazil do Izraele ve čtvrtek. Izrael je po Spojených státech druhá země, která lék obdržela. Paxlovid byl zatím schválen ještě v Jižní Koreji. Evropská léková agentura (EMA) jeho schválení doporučila.

Lék by neměl mít příliš mnoho vedlejších účinků. Při testování se ukázalo, že by měl redukovat téměř 90 procent hospitalizací a úmrtí pacientů, kteří by mohli mít vážný průběh nemoci.

V USA povolili pilulky od Pfizeru proti covidu

Koronavirus

EMA vydala doporučení, jak používat tabletku od Pfizeru proti covidu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám