Hlavní obsah

EMA vydala doporučení, jak používat tabletku od Pfizeru proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Výbor evropské lékové agentura EMA vydal ve čtvrtek doporučení ohledně používání Paxlovidu, což je lék proti koronaviru od společnosti Pfizer podávaný perorálně. Lék, jenž zatím není schválen pro použití v EU, mohou užívat dospělí s covidem-19, kteří nejsou připojeni na kyslík a u nichž je zvýšené riziko vážného průběhu nemoci. Rozhodnout o jeho podání v nouzovém režimu můžou národní úřady pro léky.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Sídlo lékového úřad EU EMA

Článek

Paxlovid by se měl podávat co nejdříve po zjištění nákazy covidem-19, nejpozději do pěti dnů od projevení prvních příznaků. Po dobu pěti dní se podávají dvě tabletky současně, v jedné je nový preparát od Pfizeru PF-07321332, v druhé antivirotikum ritonavir.

Látka blokuje enzym, který virus používá ke své replikaci. Inhibitor proteázy ritonavir zpomaluje rozpad této látky. Ritonavir je antivirotikum používané při léčbě HIV a od propuknutí epidemie covidu se zkoušel pro jeho léčbu.

EMA vyjádření vydala, aby národní lékové úřady, jako je český SÚKL, mohly rozhodnout o nasazení léku ještě před jeho plným schválením, třeba pro nouzové použití v době, kdy přibývá nakažených a hrozí větší počet úmrtí na covid-19.

Doporučení bylo vydáno na základě průběžných výsledků testů, kdy se lék podával nakaženým neočkovaným lidem, kteří nebyli hospitalizováni a už se u nich projevily symptomy nemoci a u nichž byl také nejméně jeden rizikový faktor, kvůli němuž by mohli mít vážný průběh nemoci.

Studie ukázala, že Paxlovid snižuje riziko hospitalizace a smrti, pokud se podá do pěti dnů od projevů prvních příznaků covidu-19. Z 607 lidí, kteří dostali lék, jich bylo hospitalizováno do 28 dnů od nákazy jen šest (tedy necelé jedno procento), zatímco v kontrolní skupině, která dostávala placebo, jich bylo 41 z 612, tedy 6,7 procenta. Ve skupině, které se podával Paxlovid, nikdo nezemřel, v kontrolní bylo 10 případů úmrtí.

Nežádoucí účinky

Byly zjištěny i nežádoucí účinky, především zvracení, průjem a ztráta chuti, a to až do 34 dní od podání poslední dávky.

Pfizer má tabletku na covid. Snižuje riziko smrti a hospitalizace o 89 procent

Amerika

Paxlovid by se také neměl prodávat s dalšími léky, protože by mohl vést ke zvýšení jejich koncentrace v krvi a proto, že některé mohou snižovat účinnost preparátu. Lék by se také neměl podávat lidem, kteří mají vážné ledvinové nebo jaterní problémy. Není také doporučen pro těhotné, protože při testech na zvířatech se ukázalo, že preparát může mít dopad na růst plodu. Kojící by měly během jeho podávání přestat kojit.

Podrobnější zhodnocení v rámci tzv. rolling review bylo zahájeno 13. prosince. Pokud budou výsledky dobré, může Pfizer požádat o schválení léku k použití.

Pilulky proti covidu se považují za klíčové pro boj s pandemií, protože se snáze podávají než monoklonální protilátky v infuzi. Jsou také levnější. První pilulka proti covidu od společnosti Merck však není tak účinná, jak firma původně tvrdila.

Merck nás nespasí. Účinnost jeho tablet proti covidu je 30 %, léčba vyjde na 15 tisíc

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám