Hlavní obsah

Neustále online: Děti to baví, rodiče stresuje

Naprostým opakem svých dětí, které se nehnou od mobilu ani na krok a ztrátu připojení považují za katastrofu, jsou jejich rodiče. Mnozí z nich považují doslova za zásadní problém to, že jsou neustále online.

Foto: Novinky

František se už do školy těší na kamarády i na paní učitelku.

Článek

Nechtějí totiž být pořád k zastižení. Nechtějí, aby záznamy o nich byly zpětně léta dohledatelné. Vadí jim, že se už nedá od moderních technologií odříznout.

Nejde o úsměvnou revoltu lidí po padesátce vyvolanou nepochopením nové aplikace nebo třeba ztracením se na nekvalitních internetových stránkách některého z úřadů, ale doslova o technostres. Koronavirus navíc situaci ještě zhoršil, vše se již řeší elektronicky na dálku. Vyplývá to z nového výzkumu brněnské Mendelovy univerzity. Konal se ve čtyřech zemích.

Na internetu nakupuje téměř o polovinu víc lidí než před covidem

Internet a PC

„Téměř polovina dotázaných pociťuje největší stres kvůli tomu, že je lze moderními technologiemi snadno kontrolovat,“ řekla Právu Martina Rašticová, vedoucí výzkumného týmu Smart Society, který se zabývá vlivem moderních technologií na společnost.

Vědci kvůli projektu zpovídali v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku celkem 1300 lidí ve věku mezi 50 a 63 lety.

Ukázalo se, že značná část z dotázaných má k technologiím odpor.

Jak se pracuje s chytrým telefonem? Senioři se to naučí on-line

Internet a PC

Čtyřicet procent dotázaných má pocit, že jim neustálé online prostředí narušuje soukromí. Stejnému počtu účastníků průzkumu vadí to, že všechny ty počítačové systémy o nich dlouhodobě zálohují informace, a to také o takových maličkostech, jako je elektronický nákup granulí pro psa, dárků pro blízké nebo třeba účast v některé z internetových diskusí.

Čtvrtina dotázaných trpí takzvanou techno zahlceností, tedy jinými slovy považují všechny ty aplikace za příliš složité. Stejné množství z nich považuje za problém to, že se od virtuálního světa moderních technologií nelze odříznout. Nejde o to přijít domů, vypnout wi-fi i mobil a užít si klidný večer s rodinou. Problém je v tom, že ráno bude zase prvním krokem připojení.

Skupina států USA vedená Texasem předložila upravenou žalobu na Google

Internet a PC

Výsledkem je psychická nepohoda. Někteří z dotázaných pociťují takzvané techno přetížení. Mají pocit, že je častější používání počítačů a technologií nutí pracovat déle a rychleji. Pracovní den se tak i podle vědců prodlužuje, a to na úkor odpočinku, protože každý je k zastižení kdykoli a kdekoli. Podrobná data z výzkumu se vyhodnocují.

Po jejich analýze se pokusí vědci vytvořit seznam doporučení vedoucích ke zmírnění technostresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám