Hlavní obsah

WHO: Ve světě už jasně převládá BA.2

Převládající formou koronaviru, který je příčinou covidových infekcí, je nyní celosvětově podvarianta omikronu známá pod zkratkou BA.2. Oznámila to podle webu The Hill tento týden Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Aly Song, Reuters

Lidé předávají jídlo obyvatelům domů v části Šanghaje uzavřené kvůli covidu.

Článek

„Za uplynulých 30 dnů se dominantní stala subvarianta BA.2,“ oznámila organizace v týdenní epidemiologické zprávě a pro upřesnění dodala: „Podíl BA.2 se od konce roku 2021 neustále zvyšuje, přičemž se tato subvarianta stala dominantní v sedmém týdnu roku 2022.“

Podle WHO připadlo na BA.2 přibližně 85,9 procenta případů nahlášených organizaci za poslední měsíc. Ještě při aktualizaci z 8. března WHO uváděla, že převažující zůstává původní omikron (BA.1.1) a že BA.2 tvoří 34 procent nových případů.

V Německu poprvé přes 1,5 milionu nákaz za týden

Nejvýrazněji se nová subvarianta prosazovala v jihovýchodní Asii, po níž následovaly východní Středomoří, Afrika, západní Pacifik a Evropa. Převládá už i v obou Amerikách.

Jako za starých časů. Británie zruší veškeré cestovní restrikce

Cestování

V Německu dosahuje počet nových nákaz stále vyšších hodnot. Podle poslední týdenní zprávy Institutu Roberta Kocha (RKI) bylo v Německu za uplynulý týden poprvé hlášeno více než 1,5 milionu případů nákaz koronavirem. Přibližně 72 procent připadlo na BA.2, dalších 27 na omikron. „Podíl všech ostatních variant včetně delty je nižší než procento,“ upozornil RKI.

Vysoký výskyt nových nákaz byl sice zaznamenán i u osob ve věku 5 až 44 let, nicméně nejsilnější nárůst byl podle RKI zjištěn u seniorů ve věku 75 až 79 let.

RKI proto apelovala na rizikové skupiny a zejména na lidi starší 70 let, aby se před závažným onemocněním chránili pomocí druhé, posilující dávky očkování.

„Díky vysoké účinnosti proti těžkému průběhu (covidu) neztratilo očkování svůj význam ani v případech onemocnění způsobených variantou omikron,“ zdůraznil RKI. Podle zprávy sáhlo po celkem čtvrté dávce již přibližně 1,67 milionu lidí.

Číňany frustrují tisícovky případů

Čína včera ohlásila 4988 nových případů covidu-19. Podle britského listu The Guardian rostou obavy zejména o Šang­haj s přibližně 25 miliony obyvatel, kde zdravotníci včera nahlásili 1609 nových případů. V Číně také výrazně stoupl počet nakažených bez příznaků, a to na více než 1500 (o den dříve jich byl necelý tisíc).

Čína ve střehu. Nákazy lámou rekordy

Zahraniční

Zatímco úřady pokračují v boji s omikronem, přibývá dokladů o frustraci obyvatelstva. Po smrti zdravotnice v Šanghaji, jíž odmítli hospitalizaci po astmatickém záchvatu, zazněly výtky, že reakce na covid způsobuje možná více úmrtí než virus.

„Nebojím se koronaviru, bojím se toho, že se nemohu léčit s jinými nemocemi,“ uvedl přispěvatel na síti Weibo.

Objevila se videa, jak se davy lidí v Šanghaji bouří

Šanghajské úřady zatím odmítají uzavření města a místo toho kvůli testování uzavírají jednotlivé budovy či oblasti. Někteří obyvatelé však tvrdí, že byli uzavřeni mnohem déle, než se uvádělo, a jiní hlásí problémy se zajištěním čerstvých potravin a dalších dodávek.

„2+2+2+2+2+2 – počet dnů uzávěry se donekonečna prodlužuje o dva. Každý den musím vstávat v pět ráno, abych převzal jídlo. Člověk nikdy neví, jestli se ho podaří doručit. Takto se naše vláda chová ke svým občanům?“ stěžoval si jeden z obyvatel města.

Nulová tolerance ke covidu v Číně, nakažení končí v táborech

Svět

Minulý týden se na sociálních sítích objevily příspěvky zachycující davy lidí v Šen-jangu, jak bouchají do výloh obchodů a frustrovaně křičí při ohlášení dalšího kola testování.

Znepokojeny i USA
V USA je počet nakažených na osmiměsíčním minimu.
„Nepřekvapilo by mě,
kdybychom v příštích týdnech zaznamenali nárůst případů. Klíčovou otázkou je, zda se to projeví nárůstem hospitalizací,“ řekl minulý týden Anthony Fauci, hlavní lékařský poradce Bílého domu.
V USA převládal do 19. března omikron, nyní vede BA.2.

Reklama

Výběr článků

Načítám