Hlavní obsah

Německý zájem o vakcínu Sputnik utichl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě na počátku dubna se ruská vakcína Sputnik V proti koronaviru zdála v Německu jako cesta k urychlení očkování Němců. O jejím nákupu vyjednávaly s Moskvou i samotné spolkové země. Nyní se situace změnila a o ruský preparát, který dosud nebyl v Evropské unii schválen, již Berlín a regiony zájem nemají.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

Pořízení až milionu dávek uložila k ledu spolková země Meklenbursko-Přední Pomořansko a s nákupem 2,5 milionu vakcín nepokročilo ani Bavorsko.

Německé ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že schválení ruské látky v EU v dohledné době nepředpokládá, což je podmínka Berlína pro její nasazení.

V Německu také ještě nezačala očekávaná produkce Sputniku V, neboť výrobce dosud nemá povolení.

EU posuzuje nové vakcíny a léky na covid, některé vypadají nadějně

Domácí

Německá vláda, která pro regiony zajišťuje vakcíny, se až do začátku léta potýkala s nedostatkem očkovací látky, což jen zvyšovalo zájem o Sputnik.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn, šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler i kancléřka Angela Merkelová opakovaně vysvětlovali, že vakcínu Německo použije, pokud ji Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválí.

Když na začátku dubna vlivný bavorský premiér Markus Söder oznámil, že Mnichov se předběžně dohodl s Moskvou na výrobě ruské vakcíny v Bavorsku a že po jejím schválení v EU by Bavorsko mohlo ještě v červenci získat 2,5 milionu dávek, začaly se otevřeně o Sputnik hlásit další spolkové země v čele s Meklenburskem-Předním Pomořanskem, Saskem a Braniborskem.

Vrchol zájmu nastal v polovině dubna, kdy saský premiér Michael Kretschmer během návštěvy Moskvy oznámil, že Německo nakoupí 30 milionů dávek Sputniku.

Rusko testuje kombinované očkování Sputnikem a AstrouZenekou

Koronavirus

Slibná očekávání regionů tehdy nijak neumenšila ani opatrná prohlášení německé vlády, že je třeba vyčkat na souhlas EMA. Ten Sputnik stále nezískal.

„Ke stavu schvalovacího procesu je nutné poukázat, že nebyly dodány všechny potřebné podklady. Není jasné, kdy se tak stane,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Andreas Deffner.

„Termín schválení v současné době nelze předvídat,“ dodal.

Meklenbursko-Přední Pomořansko už nechce na stále chybějící povolení čekat a od plánu nakoupit až milion dávek Sputniku oficiálně odstoupilo.

O ruskou vakcínu už nemají zájem ani Sasko s Braniborskem. S nákupem vakcín nepokročilo ani Bavorsko, ačkoliv stále jedná s Ruským fondem přímých investic (RDIF) a společností R-Pharm, která vakcínu Sputnik vyrábí a RDIF se vedle výroby podílí na jejím vývozu do zahraničí.

Matovič dostal Sputnik

Evropa

„Dosud ale nebyla podepsána žádná kupní smlouva a ani zaplacena žádná kupní cena,“ řekla mluvčí bavorského ministerstva zdravotnictví s tím, že základním bavorským požadavkem je souhlas EMA.

To, že Mnichov plány na Sputnik zcela neodložil, je možné vysvětlit jeho současným zájmem o výrobu ruské vakcíny v bavorském Illertissenu, kde má R-Pharm své zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám