Hlavní obsah

Upřímný Johnson: Vakcíny máme díky své hamižnosti, přátelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království zajistilo dostatek vakcín díky své hamižnosti, prohlásil britský premiér Boris Johnson při on-line jednání parlamentního výboru konzervativní strany. Výrok, který Johnson později označil za vtip, může být vzhledem k probíhajícímu sporu s EU o váznoucí dodávky nasmlouvané britské vakcíny AstraZeneca třaskavý, upozornil deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Článek

„Příčinou našeho úspěchu je kapitalismus, je to díky hamižnosti, přátelé,“ prohlásil britský ministerský předseda.

Ocenil také aktivity „velkých farmaceutů“, čímž patrně myslel právě AstraZeneku, která zásobuje Spojené království, zatímco brzdí slíbené dodávky Evropské unii.

Pod palbou kritiky se následně Johnson bránil tím, že jen žertoval. „Ve skutečnosti toho (výroku) lituji. Zapomeňte, že jsem to kdy řekl,“ žádal.

Johnson pomalu ustupuje ohledně dodávek vakcín od AstraZeneky

Evropa

Slova britského premiéra na virtuálním plénu parlamentního výboru kontrastují s výroky, které pronesl o něco dříve na tiskové konferenci. „Nevěříme v blokády jakékoliv vakcíny nebo (zdravotnického) materiálu. K tomu by se naše země nechtěla uchýlit. Budeme pokračovat v práci s našimi evropskými partnery, tak abychom dodávky vakcín zajistili,“ prohlásil Johnson.

EU zveřejní podmínky omezující vývoz vakcín

Evropa

Mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím vzrostlo napětí kvůli tomu, že britská farmaceutická společnost AstraZeneca neplní nasmlouvané dodávky vakcíny proti koronaviru a upřednostňuje zásobování britského trhu. Evropská unie zareagovala omezením vývozu očkovací látky, kterou AstraZeneca vyrábí na území EU. O vyřešení sporu Londýn a Brusel v posledních desítkách hodin intenzivně jednají.

Reklama

Výběr článků

Načítám