Hlavní obsah

Někteří mají nadlidskou imunitu, zjistili vědci v Texasu

Právo, mcm

Studie podle americké stanice CBSN ukazují, že v boji proti covidu může naše tělo získat dodatečnou sílu v podobě hybridní či „nadlidské“ imunity. Oba pojmy se podle odborníků zaměňují, každý však znamená něco jiného.

Foto: Cindy Liu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hybridní imunita vzniká, pokud někdo prodělal covid a zároveň má za sebou úplné očkování. Lidé tak získávají protilátky z obou stran. Nadlidská imunita vzniká sice stejně, ovšem u lidí se specifickými genetickými rysy se tím utváří ještě silnější odolnost.

„Někteří z nás mají tu superschopnost, že se z infekcí, mezi něž patří i covid, dokážou zotavit lépe než běžná populace,“ řekla Archana Narayanová, imunoložka ze zdravotnického konsorcia North Texas Allergy & Asthma Associates.

Podle odborníků jde však o vzácný jev. „Je to označení pro jedince, kteří si vytvářejí velké množství protilátek,“ prohlásil Mohanakrishnan Sathyamoorthy, vedoucí katedry vnitřního lékařství Texaské křesťanské univerzity, která působí i na Severotexaské univerzitě.

Průkopnická léčba zjizvených plic po covidu: infuze vlastní krve

Koronavirus

Studie podle něj ukazují, že některým se geneticky zadařilo a jejich těla dokážou vytvořit vysoké hladiny protilátek, které neutralizují koronavirus. Jsou prý schopni čelit nejen současným, ale i budoucím variantám covidu.

K dispozici však není žádný specifický test, kterým by bylo možné zjistit, zda někdo má nadlidskou imunitu. K dispozici jsou jen běžné testy na protilátky k posouzení celkové imunity.

Kolektivní imunita u delty? Nedosažitelný mýtus, tvrdí oxfordský vakcinolog

Evropa

Proto je podle něj lepší nechat se očkovat. „Pokud jste se nakazili, může vás uklidňovat to, že kromě infekce můžete svou imunitu posílit ještě vakcínou,“ tvrdil doktor Sathyamoorthy, podle nějž si touto cestou „můžete vytvořit takovou úroveň imunitní odpovědi, která je pozoruhodná“.

Reklama

Výběr článků

Načítám