Hlavní obsah

Protilátkové léky v Česku zachránily už 4,5 tisíce nakažených

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

K léčbě monoklonálními protilátkami, které brání těžkému průběhu covidu, se dostává stále větší počet rizikových pacientů. Jen za sedm dní od předminulého k minulému pátku aplikovali zdravotníci čtvrtinu z dosud podaných léků. Vyplývá to ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), které má Právo k dispozici. Léčeni těmito látkami jsou lidé nejčastěji v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Infuzi protilátek dostalo 4578 osob, z toho 1031 ve zmíněných sedmi dnech. Rostoucí zájem potvrzují i data za čtvrtek. Jen v Praze se tento den dostaly k léčbě dvě desítky pozitivních na covid. V Jihočeském kraji podstoupilo léčbu 13 nakažených, po dvanácti pacientech měli předevčírem také ve Zlínském a Královéhradeckém kraji.

Protilátky dostalo jen v uplynulých sedmi dnech 1031 rizikových pacientů s covidem

Minimum dosud léčených hlásí naopak Karlovarský kraj, který má v posledních týdnech nejnižší počty nakažených. Méně podání má také Vysočina nebo Liberecký kraj.

Na nic nečekat

Tyto účinné, ale drahé léky byly z popudu premiéra Andreje Babiše dovezeny letos na jaře. Ministerstvo zdravotnictví ale nastavilo tak striktní pravidla, že bránila včasnému přesunu ohrožených pacientů na infuzi do nemocnice. Až po řadě článků v Právu se situace změnila, neboť ministerstvo zdravotnictví začalo pravidla postupně uvolňovat.

Zájem o monoklonální protilátkové léky roste

Koronavirus

Nyní se konečně k lékům mají šanci dostat další tisíce rizikových pacientů. Přes léto měly nemocnice vhodných pacientů minimum, ale s rychlým nástupem podzimní vlny epidemie se situace změnila. Na některých místech musely nemocnice rozšířit kapacity.

Léčba není náhradou očkování: je určená lidem, které ohrožuje vážný průběh covidu. Dostupná je lidem nad 65 let. Nárok mají i mladší chronicky nemocní a rizikoví pacienti, např. po transplantaci orgánů, diabetici, onkologicky nemocní, obézní (BMI nad 35) či s chronickým onemocněním plic.

Pacienty ohrožené těžkým průběhem covidu mají poslat na léčbu praktici. Lidé se jim proto mají ozvat už při prvních příznacích.

Někteří lék na covid nechtějí, říká šéf sdružení praktických lékařů

Koronavirus

Léčba musí začít nejpozději 10. den od počátečních příznaků nebo 4. den od kontaktu s nakaženým. Později už lék nemusí pomoci. Odmítnuti by nemuseli být lidé ani v případě, že se ozvou přímo infuznímu centru, kterých je v Česku několik desítek.

Zásoby jsou stále velké. V první polovině roku se do Česka postupně přivezlo 12 tisíc balení koktejlu protilátek Regn-cov2 (casirivimab/imdevimab) a tři tisíce dávek přípravku Bamlanivimab. K němu se později přiobjednala i látka Etesevimab, jelikož samotný bamlanivimab má proti variantě delta slabší účinek.

K dispozici tak mají nemocnice stále tisíce dávek. Statistiky ÚZIS ukazují, že třetina zásob bamlanivimabu je už pryč, koktejl Regn-cov2 dosud dostalo 3200 ohrožených pacientů.

Pfizer má tabletku na covid. Snižuje riziko smrti a hospitalizace o 89 procent

Amerika

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) připustil, že by se mohlo při nedostatku léků doobjednat další množství. Nadějné jsou i jiné přípravky, u kterých ČR zvažuje nákup. Např. lék Molnupravir, který se podává v tabletách. Čeká se, až ho posoudí Evropská léková agentura.

Nárok mají lidé nad 65 let. Dále např. pacienti po transplantaci, s oslabenou imunitou, diabetici, velmi obézní či s onkologickým onemocněním. Hlavní slovo má ošetřující lékař, který se v odůvodněných případech nemusí stanovenými opatřeními řídit.

Reklama

Výběr článků

Načítám