Hlavní obsah

Omikron se Británií šíří rekordní rychlostí, z Londýna je město duchů

Majitel restaurace Parlez na jihu Londýna doufal, že letošní vánoční tržby mu vynahradí ty loňské, které zdecimoval koronavirový lockdown. Kvůli šíření nové varianty omikron ale zákazníci, kteří si tento týden zamluvili stůl, všechny rezervace zrušili.

Foto: Toby Melville, Reuters

Prostranství před Bank of England (BoE) v Londýně

Článek

Omikron se Británií šíří rekordní rychlostí: země za posledních 24 hodin registrovala přes 93 045 nově nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. Zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti Jenny Harriesová navíc varovala, že v příštích dnech může dojít k „ohromujícímu“ nárůstu.

Summit EU naléhal na další očkování

Koronavirus

Podle ministra zdravotnictví Sajjida Javida omikron tvoří v průměru 60 procent nových nákaz v Británii, v Londýně je to dokonce přes dvě třetiny. Spolehlivé údaje o jeho šíření budou podle ministra k dispozici před Vánoci.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Nádraží Waterloo v Londýně. Snímek vznikl během ranní špičky.

Vláda Borise Johnsona v reakci zpřísnila v Anglii restrikce, mezi nimi i povinnost pracovat z domova pro ty, jimž to zaměstnání umožňuje, pravidla pro nošení roušek a přidala povinné očkování zdravotníků či nutnost prokázat se certifikátem o očkování, dokladem o prodělaném covidu nebo negativním testem na koronavirus při vstupu na velké společenské akce či do některých podniků, například nočních klubů.

Koronavirus najde v těle nejslabší článek a zaútočí, tvrdí německý profesor

Koronavirus

Opatření se týkají Anglie, ostatní části si o restrikcích rozhodují samy, zatímco v Česku, kde navíc smějí být restaurace otevřené jen do 22 hodin, opatření, o jejichž osudu rozhodne nově nastupující vláda, platí plošně.

Foto: Peter Clifton, ČTK/AP

Liduprázdný vstup do stanice metra na nádraží Paddington

Parlez v Londýně kvůli opatřením přišel o řadu zákazníků, svěřil se Matt Ward, majitel podniku. Navíc se spekuluje, že kabinet by brzy mohl omezit počet hostů v restauracích, či je dokonce dočasně zavřít. „Ještě jsme se nevrátili k obratům před pandemií a už je tu nejistota znovu,“ podotkl.

Soud zrušil zákaz. Neočkovaní mohou v Dolním Sasku do obchodů

Koronavirus

Restaurační zařízení jsou sice otevřená, zákazníků však mají ve srovnání s předešlými lety jen zlomek. „Propad tržeb je obzvlášť krutý v centrech velkých měst jako Londýn,“ poznamenal Des Gunewardena, šéf restauračního řetězce D London.

Lidé chybí i v MHD

Vylidňuje se také MHD. Podle agentury Bloomberg počet pasažérů londýnského metra během pondělní ranní špičky klesl o pětinu.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Z Londýna je město duchů.

Premiér Johnson se snaží kráčet vpřed na tenkém ledě, kde ho zdravotní experti tlačí ke zpřísnění opatření, ty ale ve jménu občanských svobod odmítá řada poslanců jeho Konzervativní strany.

Proti tvrdším pravidlům navržených vládou v úterý hlasovala stovka členů jeho partaje a restrikce se mu podařilo protlačit Dolní sněmovnou jen díky podpoře opozičních labouristů.

Anglie utáhne šrouby. Johnson přes odpor prosadil zpřísnění opatření

Evropa

Lobbistické skupiny v této situaci volají po státní podpoře podniků nejvíce zasažených pandemií. „Firmy nyní čelí jak problémům s nedostatkem personálu (kvůli karanténám i dopadům brexitu), tak propadu důvěry zákazníků,“ poznamenal Ruby McGregor-Smith, šéf Britských obchodních komor.

Maloobchodní sektor, největší soukromý zaměstnavatel v Británii, existenčně závisí na fyzické přítomnosti zákazníků v obchodních centrech, obzvlášť před svátky, kdy bývají obraty nejvyšší. Alex Baldock, šéf obchodů s elektronikou Currys, proto vyzval vládu, aby se za každou cenu vyhnula uzavírání prodejen. „Jsme v dobré pozici, abychom nastartovali oživení (britské ekonomiky). Nechceme od státu dávky. Chceme jen moct prodávat,“ dodal.

Vláda: Zajděte si na stadion. Pro injekci

Koronavirus postihl i Premier League, nejvyšší anglickou fotbalovou soutěž: kvůli množícím se infekcím mezi hráči musel být např. odložen středeční duel mezi kluby Burnley a Watford.

Cestovatelský semafor se opět změní

Domácí

I sportovní fanoušci by podle vlády měli přiložit ruku k dílu. „Pokud chce člověk o víkendu na stadion, měl by zamířit na ten, kde se může nechat naočkovat, místo toho, aby si zašel jen na fotbal,“ podotkla Nikki Kananinová, zástupkyně vedoucího britského programu vakcinace proti covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám