Hlavní obsah

Mobilní laboratoř výrazně zrychlí testování

Brno

Unikátní zařízení, mobilní laboratoř na vyhodnocování odebraných vzorků pro PCR testy, začala fungovat od pondělí v Brně. Pojízdnou laboratoř na podvozku pronajatého kamionu si nechala postavit společnost Podané ruce. Zatím bude fungovat především v Brně, posádka trucku je však připravena k výjezdům i mimo město.

Foto: Právo

Laboratoře umístěné v nástavbě nákladního vozu zvládnou vyhodnotit přes tisíc vzorků za den.

Článek

„S týmem čtyř či pěti laborantů jsme schopni vyhodnotit přes tisíc testů denně s tím, že výsledky budou známy ještě týž den, přesněji v rozmezí od tří do pěti hodin po odebrání,“ vysvětlil největší výhodu pojízdné laboratoře ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

„Dlouhodobě hovoříme o testování jako o efektivním nástroji v boji s pandemií. Rychlost vyhodnocení bude velmi důležitá zvláště po 17. lednu, kdy začne platit povinnost testování ve firmách – pro mnohé z nich bude právě rychlost důležitá,“ dodal Vobořil s tím, že vybavení laboratoře, která může po případném vrácení kamionu fungovat i stacionárně, přišlo na dva miliony korun.

Foto: Právo

„Pro nás jako pro firmu s téměř dva a půl tisíci zaměstnanci, na jejichž práci je závislá přeprava lidí, je rychlost velmi důležitá. Testování budeme určitě využívat, zatím je v plánu, že k nám vůz přijede jednou týdně,“ uvedl ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

O antigenní testy je zájem. Prodeje rostou především na internetu

Finance
Foto: Právo

Právě v areálu dopravců nyní laboratoř parkuje a budou se v ní vyhodnocovat i testy lidí, kteří si vzorky už delší dobu nechávají odebírat na stanovišti u Janáčkova divadla, odkud se na rozbor posílaly do Olomouce. Jak Vobořil doplnil, o práci laboratoře už projevily zájem i jiné velké firmy.

Další zastávkou v Brně bude například společnost Brněnské komunikace. „Testovat tam budeme i vzorky lidí z jiných sousedících firem, které v lokalitě jsou,“ doplnil Vobořil.

Foto: Právo

Laboratoř je v případě potřeby připravena i k výjezdům do jiných měst v jihomoravském regionu. Pro očkované bude testování dvakrát v měsíci zdarma, rozočkovaní budou mít bezplatně dokonce pět testů v měsíci. V ostatních případech přijde jeden test na osm set korun.

Testování ve školách: Koronavirus potvrzen u 0,1 procenta lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám