Hlavní obsah

Míříme do doby temna, varuje zmocněnec WHO pro covid

Novinky, drk

Bohaté státy by měly věnovat vakcíny do rozvojových zemí. S takovým vzkazem vystoupil ve veřejnoprávním rádiu BBC britský lékař a zmocněnec Světové zdravotnické organizace (WHO) pro covid-19 David Nabarro. Většina světa teď podle něj kvůli neproočkované populaci míří do doby temna.

Foto: Profimedia.cz

Zmocněnec WHO pro covidovou pandemii

Článek

Nabarro vyzval lídry světových velmocí, aby se naučili chápat pandemii jako globální problém a nikoli jako něco, čemu se mohou navždy vyhnout, když stihnou proočkovat svojí vlastní populaci.

„Je tu pár zemí, které dokázaly dosáhnout mnohem nižších stupňů nákazy a doopravdy pociťují, že se vzpamatovávají. Většina světa ale míří do velmi velmi temné doby,” řekl Nabarro ve vysílání rádia BBC Radio 4.

Jak upozorňuje deník Daily Telegraph, celkový počet úmrtí s covidem ve světě stoupl již sedmý týden v řadě.

USA uvolní pro svět 60 milionů dávek vakcíny AstraZeneca

Amerika

Pandemie se podle britského experta nyní šíří především v částech světa, kde se netestuje, a proto data, která má WHO k dispozici jsou podle všeho značně podhodnocená.

„Je to větší než kdy jindy, je to zuřivější než kdy jindy a způsobuje to více utrpení než kdy jindy,” pokračoval Nabarro. Epidemiologové dlouhodobě upozorňují, že v případě, že se nepodaří vakcíny dostat i do chudších zemí, hrozí, že v nich začne virus mutovat, což dosažený úspěch a pokrok zastaví.

Solidární Švédsko pošle chudým zemím milion dávek vakcíny od AstraZeneky

Evropa

Varování Nabarra přichází ve stejný den, kdy britský ministr pro očkování Nadhim Zahawi naznačil, že by už země nemusela nikdy vstoupit do další uzávěry. Očkování na covid podle něj bude každoroční záležitostí a šíření nemoci se tak, stejně jako u chřipky, podaří dostat pod kontrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám