Hlavní obsah

USA uvolní pro svět 60 milionů dávek vakcíny AstraZeneca

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy oznámily, že pro jiné země uvolní 60 milionů dávek vakcíny AstraZeneca, kterou mají ve skladech, protože ji v nejbližších měsících nebudou potřebovat. V pondělí večer to uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Zatím není jasné, do kterých zemí půjde a kdy. Spojené státy čelí stále většímu tlaku, aby tyto zásoby uvolnily, protože mají naočkováno jednou dávkou 42,2 procenta obyvatel (cca 139 milionů osob), oběma pak 28,5 procenta.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Nová mluvčí Bílého domu Jen Psakiová na prvním tiskovém brífinku.

Článek

„Vzhledem k silnému portfoliu vakcín, které Spojené státy už schválily a které jsou k dispozici ve velkých množstvích, nepotřebujeme v našem boji proti covidu použít v příštích měsících AstraZeneku,” uvedla Psakiová podle listu USA Today. Další představitel americké administrativy pro stanici CNBC dodal, že se vakcína v USA vyráběla, aby byly Spojené státy připraveny na různé scénáře. V příštích měsících nebude potřeba také proto, že v USA není schválena k použití.

USA už minulý týden zapůjčily Mexiku a Kanadě na čtyři miliony dávek vakcíny od AstraZeneky, kterou Úřad pro potraviny a léky (FDA) stále ještě neschválil k nouzovému použití v USA.

USA poskytnou AstraZeneku jen sousedům, EU má smůlu

Amerika

V příštích týdnech by mohlo být k dispozici asi deset milionů dávek. Zbylých padesát během dalších květnových týdnů a v červnu, protože jsou v různém stadiu výroby. Část jich ještě není v ampulích, u některých ještě nejsou smíchány všechny komponenty.

Andy Slavitt, poradce prezidenta Bidena pro boj s covidem-19, řekl, že USA je budou distribuovat hned, jakmile budou k dispozici. Bílý dům čelí stále silnějšímu tlaku na sdílení více dávek, protože si Spojené státy objednaly celkem 1,2 miliardy dávek, tedy dvojnásobný počet, než kolik potřebují na očkování celé populace.

USA blokují dovoz desítek milionů vakcín AstraZeneca do Evropy

Amerika

Požaduje to nezisková organizace ONE Campaign bojující proti chudobě. „USA si zajistily přístup k více než 550 milionům dávkám, které by se mohly použít, aby se rychleji ukončila pandemie,“ uvedl ředitel organizace Tom Hart.

Reklama

Výběr článků

Načítám