Hlavní obsah

Merkelová čelí rebelii premiérů, odmítají lockdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Kancléřku Angelu Merkelovou čeká ve středu odpoledne těžký boj. Bojuje nejen o svou koncepci prodloužení přísné uzávěry Německa až do velikonočních svátků, ale i o svou autoritu a pozici krizové manažerky, píše ve své analýze server týdeníku Focus. Poslušnost kancléřce vypovídají nejen jednotliví premiéři spolkových zemí, a to dokonce i z její Křesťanskodemokratické unie (CDU), ale i masy Němců.

Foto: Annegret Hilse, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Dva vlaky jedou proti sobě,“ komentoval situaci expert německé sociální demokracie na zdravotnictví Karl Lauterbach před odpoledním jednáním kancléřky s premiéry spolkových zemí. Jednotlivé spolkové země se odmítají řídit nařízením, že protikoronavirová opatření se mají rozvolňovat až po dosažení limitu 35 nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období. To kancléřka prosadila na posledním jednání s premiéry před třemi týdny. Podle názoru mnohých je to v současné chvíli naprosto nedosažitelný cíl.

Uzávěru podporuje už jen třetina Němců

Koronavirus

Premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff (CDU) podporuje uvolnění protikoronavirových opatření ještě předtím, než se limit dostane pod 50 na 100 tisíc obyvatel. Politici musí podle jeho slov zjistit, zda má populace stále potřebnou disciplínu a motivaci dodržovat lockdown. „Proto bychom měli za přísných hygienických opatření, tedy s širokou nabídkou testů a očkování, rozvolňovat,“ řekl.

Německem se šíří britská mutace koronaviru

Koronavirus

Ve Šlesvicku-Holštýnsku, kde se otevřela zoologická zahrada, akvária a parky, panují pochybnosti o smysluplnosti přísného cíle. Premiér Daniel Günther (CDU) považuje limit 35 nakažených na 100 tisíc obyvatel za „nevhodný“. Günther avizuje, že chce příští týden otevřít ve Šlesvicku-Holštýnsku obchody.

Dokonce i zastánce přísných opatření, hamburský starosta Peter Tschentscher, (SPD) je pro rozvolnění. „Vzhledem k aktuálně rostoucí míře nákazy na tuto hodnotu v blízké budoucnosti určitě nedosáhneme,“ řekl.

Němci zastavili skupinku jedoucí z Česka s falšovanými testy na koronavirus. Hrozí tučnou pokutou

Krimi

Není však divu, že stále více politiků a občanů nemá chuť dodržovat přísná opatření. Mnoho Němců se ptá, co poslední tři týdny přísného lockdownu přinesly. Není toho mnoho, píše Focus a shrnuje události ve třech bodech:

- Ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) ohlásil novou testovací strategii.

- Vakcíny se hromadí v chladicích zařízeních očkovacích center, i když očkování v Německu výrazně zaostává. Jde především o vakcínu společnosti AstraZeneca, kterou mnozí v Německu odmítají.

- Bruslící děti ze zamrzlých jezer vyhánějí vrtulníky a běžce honí hlídkové vozy policistů.

Němci si koupí domácí test na koronavirus za necelé dvě stovky

Koronavirus

Pro pokračování přísné uzávěry nemá Angela Merkelová dost argumentů. Němci už mají dost uzávěry. Zatímco Britové si rezervují letní dovolenou, Němci nemohou ani na prodloužený víkend k Baltu, ani do jiné spolkové země. A premiéři argumentují slovy rakouského kancléře. „Lockdown, který se nedodržuje, ztrácí smysl.“

Reklama

Výběr článků

Načítám