Hlavní obsah

Němci si koupí domácí test na koronavirus za necelé dvě stovky

Berlín

Masivní testování je jednou z cest, jak dostat pandemii koronaviru pod kontrolu, když chybí dostatek vakcín, píše server mdr.de. Od března by proto měly být v Německu v supermarketech, drogeriích a lékárnách ke koupi domácí testy. Všechny jsou založeny na principu odebírání vzorků stěrem z přední části nosu, nikoliv z nosohltanu. Výsledek je známý do 15 minut.

Foto: Profimedia.cz

Domácí test, který si mohou Němci zakoupit v supermarketech.

Článek

Domácí testy chtěl původně ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) poskytovat za „drobný příspěvek“ ve výši jednoho eura (zhruba 26 korun). Tato idea byla kvůli extrémní finanční náročnosti opuštěna. Testy si lidé budou kupovat za plnou cenu. Ta by se podle serveru mdr.de měla pohybovat od 7 (185 korun) do 12 eur (318 korun). Stát bude hradit pouze testy pro děti v mateřských školkách a školách.

Na injekci půjdu, až budu na řadě, ujistila Merkelová

Zahraniční

Zatím budou v Německu ke koupi testy od tří čínských výrobců, a to Hangzhou Laihe Biotech, Xiamen Boson Biotech a Healgen Scientific. Německý Institut pro léčiva a medicínské produkty (BfArM) by měl vydat v příštích dnech a týdnech souhlas i s dalšími testy. Na verdikt čekají kloktací testy, které zatím souhlas nezískaly.

Merkelová: Německo nebude od řidičů kamionů požadovat testy na koronavirus

Koronavirus

Od 8. března mohou Němci podstoupit rychlý antigenní test. Ten bude zdarma a mohou ho podstoupit v testovacích centrech, lékařských ordinacích nebo lékárnách, musí ho ovšem provádět vyškolený personál.

V Německu přibylo za čtvrtek 9997 potvrzených případů nákazy a 394 souvisejících úmrtí. Sedmidenní reprodukční číslo bylo ve čtvrtek večer na hodnotě 1,05, takže jeden infikovaný nákazu předá přibližně jednomu dalšímu člověku.

Učitelé šíří covid více než žáci, tvrdí studie

Koronavirus

Vše nasvědčuje tomu, že v Německu počty nově nakažených opět mírně rostou. Přesně před týdnem RKI evidoval během jednoho dne 9113 nově infikovaných, ale také 508 dalších úmrtí po onemocnění covidem-19.

Počet nově nakažených nahlášených během uplynulých sedmi dnů na 100 000 obyvatel byl v pátek ráno 62,6. O den dříve byl tento důležitý ukazatel vývoje epidemie na hodnotě 61,7 a 22. prosince dokonce na rekordních 197,6.

Od začátku koronavirové pandemie v zemi s 83 miliony obyvatel se nakazilo 2 424 684 lidí a v souvislosti s nákazou zemřelo 69 519 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám