Hlavní obsah

Lék proti covidu ve všech lékárnách, navrhují vládní poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léky proti covidu, které se dají užívat doma – v Česku zatím jen tobolky molnupiraviru –, by mohly být dostupné i v běžných lékárnách. Dosud si pro ně musí nakažení s žádankou od lékaře jezdit do vybraných nemocničních lékáren, kterých je v republice jen asi pět desítek.

Foto: Merck & Co Inc, Reuters

Tablety molnupiraviru.

Článek

Změnit by se to mohlo díky novele zákona o veterinárních léčivech, do které vládní poslanci vtísnili pozměňovací návrh, který rozváže ruce ministerstvu zdravotnictví pro nákupy a distribuci léků.

„Mělo by nám to umožnit distribuovat léky, které jsou v tzv. fázi studie, i do běžných lékáren,“ řekl Právu náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Vyřešit by se tak podle něj měl problém s přístupem k proticovidovým lékům.

Týkalo by se to hlavně antivirotik, která jsou v tabletkách nebo tobolkách, a rizikoví pacienti, pro které jsou určena, je mohou užívat doma. Proti omikronu a jeho subvariantám je v Česku dostupný zatím jen molnupiravir (MSD).

Počet nových případů covidu se přehoupl přes 1500

Domácí

Novela teď leží ve Sněmovně a čeká na třetí kolo projednávání. Pokud projde i s pozměňovacím návrhem, mohla by se antivirotika vydávat klasicky na eRecept a k dostání by byla v kterékoliv lékárně.

Dosud pro lék i desítky kilometrů

Dosavadní praxe byla taková, že nakažený musel k praktikovi, který mu podle toho, zda splňoval potřebná kritéria, doporučil léčbu a vypsal na ni papírovou žádanku.

S tou musel nakažený zajet do vybrané nemocniční lékárny, často i desítky kilometrů daleko. Eventuálně tam se žádankou poslal někoho z blízkých. Chystanou změnu vítá například předseda Společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý.

Nejčastější příčinou úmrtí byl loni covid

Domácí

Nadšení ale mírní tím, že schvalovací proces ještě může trvat. „Trochu se bojím, že ještě letošní podzim bude nutné, aby byly léky distribuovány přes nemocniční lékárny, což není ideální, ale zaplať pánbůh za to,“ řekl Právu.

Přes léto mají poslanci a senátoři parlamentní prázdniny. Pokud Sněmovnou návrh projde, zamíří ještě do Senátu.

Ministerské zásoby došly v březnu

Dosud se podle něj nasadila léčba molnupiravirem desítkám tisíc rizikových osob s covidem. Všechno, co ministerstvo zdravotnictví loni koncem roku objednalo, se spotřebovalo už v březnu. Šlo zhruba o 20 tisíc balení. Léky jsou dostupné dál. Nemocnice si je objednávají podle potřeby samy.

Pacientům s covidem se podává také infuzně remdesivir. Pozměňovací návrh necílí jen na léky proti covidu, byť na zkušenost z epidemie reaguje. Novou pravomoc by resort mohl využít v době bez nouzového stavu, kdy nelze nakoupit léky nebo vakcíny mimo společný nákup v rámci EU a hrozí, že budou na trhu chybět. K rozhodnutí by stačil jen souhlas vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám