Hlavní obsah

Krematoria hlásí nápor, v Karlových Varech kolabuje

Právo, Novinky, ČTK, pch, mip, kal, pko, lž, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oproti datům z předchozích let narůstá počet mrtvých těl v českých krematoriích. Některá situaci zvládají, jiná využívají pomoci druhých a těla nebožtíků mezi sebou převážejí. Pravděpodobně nejhorší situace panuje v Karlových Varech, tamní krematorium překročilo své kapacitní možnosti a těla nestíhá zpopelňovat. Kraj proto pronajme mobilní chladicí jednotku, kam budou ostatky uloženy a převezeny do krematoria v jiném regionu.

Foto: Novinky

Krematorium Strašnice je jedním z nejstarších v Česku. Ilustrační foto.

Článek

„Obrátila se na nás provozovatelka karlovarského krematoria s tím, že krematorium pracuje na 113 procent běžného provozu a pohřební služby avizují stále vyšší počty těl zemřelých. Proto jsme dospěli k závěru, že kraj pronajme mobilní chladicí jednotku pro převoz těl zemřelých a uhradí jejich rodinám náklady na dopravu do krematoria v jiném kraji,“ informoval hejtman Petr Kulhánek (za STAN) s tím, že převoz se bude týkat případů, u nichž pozůstalí nechtějí obřad rozloučení se se zesnulým.

Podle provozovatelky Ireny Fořtové krematorium před epidemií uskutečnilo okolo 200 žehů měsíčně, momentálně jich je více než dvojnásobný počet. Krematorium je navíc limitováno jednou kremační pecí. Potýká se i s nedostatkem vybavení, jako jsou rakve nebo pytle na zesnulé.

V moravských krematoriích to začíná být kritické

Domácí

Podobný problém řešilo před časem také největší krematorium v zemi v Ostravě, které je jediné v jednom z nejlidnatějších krajů. Přestože jelo na maximum, nestačilo to na zpopelnění zesnulých, kterých bylo v posledních měsících zhruba o 60 procent více než za běžného stavu. Ostravské krematorium proto muselo přistavět dodatečné chladicí zařízení a přidalo dva mrazicí kamiony. Některé zesnulé muselo převážet jinam.

Neblahý trend vysokého nárůstu počtu žehů je citelný i v jediném krematoriu v Kraji Vysočina v Jihlavě. „Za leden jsme měli 273 žehů, dlouhodobý měsíční průměr pro necovidovou dobu se pohybuje mezi 100 až 110 kremacemi. A na podobných číslech s vysokou pravděpodobností zůstane i únor,“ řekl Právu Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ), jež jsou provozovatelem krematoria. V minulých dnech vyšlo krematorium vstříc dvěma pohřebním službám z Pardubicka, převzalo od nich ke zpopelnění celkem osm těl.

Ostrava už posílá kamiony s nebožtíky jinam

Domácí

Provoz navíc ztížila nákaza mezi samotnými pracovníky. „Hrozilo nám uzavření, covidem nám onemocněli pracovníci krematoria a ve finále zůstali jen dva. Kolega chodil na dvanáctky, žehy probíhaly i o víkendu. Teď se pracovníci začali vracet, tak už nám snad zavření nehrozí,“ dodal Málek.

Jinde je situace lepší

Pardubické krematorium je v provozu na dvě směny, což by v době mimo pandemii bylo zcela nestandardní. „Vytíženost je maximální, ale zatím zvládáme. Není nutné zajišťovat nějaké převozy,“ ujistila Klára Sýkorová, mluvčí Služeb města Pardubice, které zařízení provozují.

Také českobudějovické krematorium zatím větší problémy nemá, přestože očekává do budoucna větší nápor. „Těla zesnulých zatím nikam převážet nemusíme. Denně zpopelníme asi deset těl. Stíháme, a to i přesto, že nám funguje jedna kremační pec, protože druhá se opravuje. V příštím týdnu by ale už měla být v provozu. Očekávám, že by nárůst počtu těl mohl přijít v polovině března. Přesto bychom ale měli stíhat, protože na jihu Čech je kapacita krematorií například oproti severu dostatečná,“ uvedla Kateřina Vrbová, ředitelka českobudějovického krematoria.

Ve vážném stavu je rekordních 1531 lidí, zemřelých téměř 20 tisíc

Domácí

Krematorium v krajském Liberci má podle svého vedoucího Jiřího Kovačičina zatím dostatek volné kapacity. V provozu je pět dní v týdnu a většinou jen ve třech z těchto pěti dní se spaluje v obou pecích, jinak je v provozu jen jedna pec. „Zatím jedeme pouze na jednu směnu, výjimkou byly čtyři dny na konci ledna, kdy jsme jeli na dvě směny. V té době jsme vypomáhali krematoriu v Ostravě,“ řekl Právu Kovačičin.

Očkujte i nás, apeluje šéf pohřební služby v Brně

Podle ředitele Pohřební a hřbitovní služby města Brna Michala Tomáška je zatím situace zvládnutelná. „Fungujeme, zvládáme to, dokonce teď přijímáme i nebožtíky z části Olomouckého kraje. Apelujeme ale na to, aby se i na nás myslelo při očkování, protože pokud by onemocnělo více lidí, mohlo by to ohrozit provoz,“ řekl Právu Tomášek.

Pandemie zabíjí i náležité rozloučení se zesnulými osobnostmi české kultury

Kultura

Trojice plynových pecí v plzeňském krematoriu zvládne dohromady osmnáct žehů za den, převozy nebožtíků do nejbližších jiných zařízení v Klatovech nebo v Blatné zatím nebyly nutné. „Zvládáme to vlastními silami, i když někdy za cenu mimořádných víkendových směn,“ řekla Právu Kateřina Šneberková, ředitelka Správy hřbitovů a krematoria města Plzně. Zastaralé pece totiž mohou být v provozu jen osm hodin denně, jinak se přehřívají. V plánu je jejich výměna, která umožní nepřetržitý provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám