Hlavní obsah

V moravských krematoriích to začíná být kritické

V České republice zemřelo do konce listopadu víc lidí, než je běžné za rok. Počet 114 781 úmrtí překonal už i rok 2015, který byl za posledních deset let rekordní. Nárůst mrtvých dělá problémy i krematoriím, která mají každého důstojně vypravit na jeho poslední cestu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na hranici svých technických možností je brněnské krematorium, kde je denně zpopelněno 35 až 40 lidí. Tým čtyř zaměstnanců k tomu využívá tři pece. Množství zpopelněných se za poslední čtvrtletí zvýšilo o 60 procent. „S tak velkým počtem jsme se rozhodně ještě nepotýkali. Situace se může změnit v poměrně zásadní problém doslova každým dnem,“ řekl Právu ředitel Pohřební a hřbitovní služby města Brna Michal Tomášek.

Uplynulý rok si vyžádal téměř 300 obětí leteckých neštěstí

Cestování

Výraznější nárůst zpopelnění zemřelých začal ve zlínském krematoriu už v listopadu. Pracovníci krematoria tak začali zpopelňovat zemřelé i o víkendech a o svátcích.

Externí chladicí box

„Zatím nemusíme nabíhat na třísměnný provoz. Ale nárůst jsme pocítili. Z měsíčního průměrného počtu 250 na současných 450 až pět set zpopelnění,“ řekl Právu šéf Pohřebnictví Zlín Milan Macura. Podle něj je schopné zlínské kremato­rium zvládat až šest set žehů za měsíc.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) Právo upozornil, že už přes dva měsíce je situace v ostravském krematoriu, které vlastní město, kritická. Může za to epidemie covidu-19, která způsobila v Moravskoslezském kraji vyšší úmrtnost.

„Běžně se v ostravském krematoriu zpopelňuje 800 až 900 zesnulých měsíčně. Maximálně dlouhodobě udržitelná kapacita je 1200 těl měsíčně. Jenže za listopad a také za prosinec zde bylo spáleno přes 1500 zesnulých,“ uvedl primátor.

Ostravské krematorium nestíhá. Hejtman chce přerozdělení nebožtíků

Koronavirus

Podle Macury tak nyní všechny tři pece jedou v nonstop režimu. „Je tak omezována údržba, čištění a technologické odstávky. To nelze udržet dlouhodobě. Už to trvá moc dlouho. Navíc už to nestačí a pro navýšení skladovací kapacity byl vybudován externí chladicí box. Ten už byl rozšířen o další dva mrazicí návěsy,“ popisuje si­tuaci Macura.

Řešení vidí ostravský primátor v redistribuci části nebožtíků do jiných, méně zatížených krematorií.

Nitře došly ventilátory a nestíhá krematorium

Koronavirus

„To je ale krátkodobé řešení. To dlouhodobé řešení spočívá v tom, že musíme zvládnout epidemii covidu-19. Vzhledem k tomu, že se na to nelze příliš spolehnout, tak jsme se rozhodli letos do krematoria nainstalovat čtvrtou pec,“ upozornil primátor s tím, že už nyní je ale ostravské krematorium největším takovým zařízením v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám