Hlavní obsah

Pandemie zabíjí i náležité rozloučení se zesnulými osobnostmi české kultury

Právo, rh, šk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hana Maciuchová, Ladislav Mrkvička a naposledy Ladislav Štaidl. Umělci, kteří opustili českou kulturu v době druhé vlny pandemie koronaviru. Osobnosti, se kterými by se za normálních okolností loučily zástupy za přítomnosti kamer všech tuzemských televizí.

Foto: Jan Handrejch , Právo

S Karlem Gottem se v roce 2019 přišly na Žofín v Praze rozloučit desetitisíce lidí.

Článek

Velká jména, která by si zasloužila velká rozloučení. V Národním divadle, v Divadle na Vinohradech či třeba i na Žofíně, jako se zpěvákem Karlem Gottem, kterého s Ladislavem Štaidlem pojila dlouhá společná profesní i osobní cesta. Ale podle informací Práva se žádný veřejný obřad ani rozloučení s Ladislavem Štaidlem neuskuteční.

Hana Maciuchová zemřela 26. ledna a její rodina zároveň s oznámením o úmrtí uvedla, že rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu. Jiná možnost dnes ani nepřipadá v úvahu. Ladislav Mrkvička odešel 27. prosince 2020.

„Ladislav Mrkvička byl členem hereckého souboru Činohry Národního divadla od roku 1991 a vytvořil s ním mnoho krásných postav. Jistě není sporu o tom, že by si obřad z jeviště Národního divadla zasloužil a že by se s ním takto rádi rozloučili diváci i kolegové,“ řekl Právu ředitel Národního divadla Jan Burian.

Stejně komentuje nemožnost výraznějšího rozloučení s Hanou Maciuchovou, dlouholetou členkou souboru pražského Divadla na Vinohradech, jeho ředitel Tomáš Töpfer.

Prázdná divadla

„Rodina si přála rozloučení v úzkém rodinném kruhu a to samozřejmě musíme respektovat. Hana Maciuchová byla padesát let tváří vinohradského divadla, takže není pochyb o tom, že bychom jí uspořádali důstojné rozloučení z jeviště, pokud by rodina souhlasila. Nicméně, současná situace a dodržování hygienických nařízení by nám to stejně neumožnily. I proto jsme před divadlem zřídili pietní místo, kam lidé chodí na Hanku zavzpomínat, položit kytičku a zapálit svíčku,“ uvedl krátce po úmrtí své kolegyně Töpfer.

Další velkou kulturní osobností, která odešla v době pandemie, byl filmový a televizní režisér František Filip. Autor seriálů F. L. Věk či Cirkus Humberto zemřel 9. ledna 2021. Na pražském Vyšehradě se s ním pět dní nato mohla rozloučit pouze rodina, nejbližší přátelé a kolegové.

Jeho režisérský kolega Jiří Menzel zemřel 5. září 2020, kdy platilo mírné rozvolnění mezi první a druhou vlnou. Sám si pohřeb nepřál, jeho manželka však pro velký zájem kývla na rozloučení v Rudolfinu. Dne 18. září se tam s ním lidé loučili maximálně po dvojicích a s rouškami na ústech, jak přikazovala tehdejší nařízení.

Podobné příběhy psala i první jarní vlna pandemie. Eva Pilarová zemřela 14. března 2020. Pohřbu se tehdy zúčastnila jen desítka nejbližších, na zádušní mši za zpěvačku do baziliky Nanebevzetí panny Marie na Strahově přišly na tři stovky lidí včetně uměleckých kolegů či dalších osobností.

Rozhoduje rodina

Mši přenášela Česká televize. Takové setkání by už dnes nebylo možné, i když i toto rozloučení by zcela jistě za normálních okolností vypadalo jinak. Nelze samozřejmě říct, jak by vypadal ten či onen pohřeb, kdyby nebyla protipandemická opatření. Hlavní slovo má vždy rodina.

„Formu rozloučení vždy konzultujeme s rodinou, a pokud si pozůstalí přejí rozloučení v úzkém rodinném kruhu, respektujeme to. Tak tomu bylo i v případě Ladislava Mrkvičky,“ říká ředitel Národního divadla Burian.

Zpravidla to však podle něj bývá tak, že s umělci Národního divadla se veřejnost loučí obřadem z jeviště historické budovy, kde po řadu let hráli. „Případně z foyer této budovy, pokud se jedná o osobnosti, u nichž lze očekávat, že se s nimi nepřijde rozloučit tolik lidí, aby důstojně zaplnili hlediště. Bývá tomu tak zejména u bývalých členů souboru, kteří již dlouho na jevišti nepůsobili,“ dodává Burian.

Seznam velkých jmen, o která přišla česká kultura i celá společnost v době pandemie, je však bohužel ještě mnohem obsáhlejší. Hlasatelka Kamila Moučková (24. listopadu 2020), herec Jan Skopeček (27. července 2020), spisovatel Miloslav Stingl (11. května 2020)… Nelítostná doba překazila a ovlivnila všechna rozloučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám