Hlavní obsah

Koronavirus vs. medicína: Léčba nemoci covid-19 zatím pouze tlumí příznaky

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než bude oficiálně schválen a registrován lék na infekční onemocnění covid-19, které způsobuje nový typ koronaviru SARS-CoV-2, zaměřuje se léčba především na zmírnění symptomů nemoci včetně napojení na plicní ventilaci u těžších případů. Běžnou terapii stanovuje praktický lékař individuálně, s ohledem na aktuální zdravotní stav a potíže pacienta.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Pacient v nemocnici města Vologda na severozápadu Ruska

Článek

Remdesivir zatím jako jediné registrované léčivo

Lék na covid-19 nebyl dosud vyvinut. V popředí zájmu je nyní zejména vývoj vakcíny, dále pak monoklonální protilátky a kombinace různých látek s remdesivirem, jediným dosud registrovaným léčivým přípravkem k léčbě covidu-19. V centru pozornosti lékařů je ale také dexamethason, jehož použití přezkoumala Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Názory na účinnost remdesiviru nejsou ovšem zcela jednoznačné: Světová zdravotnická organizace vydala v listopadu 2020 stanovisko, podle kterého chybějí jakékoli důkazy, že přípravek zvyšuje šance na přežití pacientů s touto nemocí či že u nich snižuje potřebu plicní ventilace. Přesto byl v USA remdesivir dne 22. 10. 2020 registrován k léčbě dospělých a dětí nad 12 let hospitalizovaných s onemocněním covid-19.

WHO nedoporučila používat lék remdesivir proti covidu-19

Koronavirus

Použití tohoto antivirotika obhajuje také vedoucí lékař Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík. Ten v polovině října uvedl, že remdesivir ochránil mnoho pacientů před nutností intenzivní péče.

Čeští lékaři remdesivir navzdory WHO nezavrhli

Koronavirus

O aktuálním stavu výzkumu léčivých látek nebo přípravků proti koronaviru SARS-CoV-2, které procházejí hodnocením účinnosti a bezpečnosti na léčbu nemoci covid-19, průběžně a obsáhle informuje například Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Plazma s protilátkami či kombinace remdesiviru s dalšími léčivy

Lékaři proti onemocnění covid-19 využívají různé léčebné metody. Mezi ně patří u těžších případů mimo jiné i aplikace krevní plazmy již vyléčených lidí či kombinace remdesiviru a dalších léků (antimalarika, antivirotika, antiparazitika, kortikosteroidy, protizánětlivá léčiva atd.).

Krevní plazma vyléčených pomáhá proti koronaviru. Kdo ji může darovat

Koronavirus

Přípravky uvažované jako vhodné k aplikaci zároveň s remdesivirem jsou obvykle určeny k léčbě jiných onemocnění, a proto jakékoliv jejich použití musí lékaři pečlivě zvážit: přínosy léčby by měly převládat nad jejími riziky.

Státní ústav pro kontrolu léčiv průběžně monitoruje odbornou literaturu i internetové zdroje a je napojen na pracovní skupiny a výbory EMA, v rámci nichž se aktuality v oblasti léčby covid-19 rovněž pravidelně řeší. Na svém webu kromě mnoha informací ale také důrazně varuje před nákupem neschválených léčiv přes internet.

Vitamin D v centru pozornosti v boji proti koronaviru

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám