Hlavní obsah

Koronavirové vlny už budou slábnout, shodují se virologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští koronavirové vlny budou stále slabší, tvrdí několik předních německých virologů a epidemiologů. I když se objeví nové varianty viru, měly by narazit na značně posílenou imunitu populace, získanou buď očkováním, nebo proděláním onemocnění, píše server týdeníku Focus.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Po omikronové vlně nebude moc lidí, jejichž imunitní systém se s virem nepotkal. Ať už to bude v důsledku nákazy, nebo díky očkování. Poté se z viru (doufejme) stane na podzim sezonně se opakující virus, podobný viru chřipky,“ řekla profesorka virologie Ulrike Protzerová, ředitelka virologického institutu Helmholtz Zentrum v Mnichově.

Izrael zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny

Koronavirus

Podobně se vyjádřil také Mathias Pletz, ředitel Ústavu pro infekční lékařství a nemocniční hygienu Fakultní nemocnice v Jeně. „Koronavirové vlny budou mělčí a mělčí, i když se objeví nové varianty,“ uvedl.

V populaci podle něj vzniká hybridní imunita, tedy imunita, která se skládá z očkování a prodělání nákazy. Mutace viru proto narazí, tvrdí Pletz.

Konec pandemie bude pravděpodobně znamenat začátek endemie. To znamená, že virus zůstane trvalý. Pak vždy dojde k menším či větším lokálním ohniskům.
Friedemann Weber, Univerzita J.Liebiga

Základním problémem podle jeho slov bylo, že virus zasáhl na začátku pandemie populaci bez imunity. „Bylo to jako hodit zápalku do kaluže benzínu,“ řekl.

Koronavirus v Itálii a Francii znovu udeřil naplno

Koronavirus

Ve stejném duchu předpovídá vývoj koronavirové pandemie i profesor Friedemann Weber, který vede ústav virologie při Univerzitě Justuse Liebiga v Giessenu.

„Konec pandemie bude pravděpodobně znamenat začátek endemie. To znamená, že virus zůstane trvalý. Pak vždy dojde k menším či větším lokálním ohniskům v závislosti na kumulaci nedostatečně imunních jedinců,“ uvedl.

Evropa kvůli omikronu vrací nošení roušek venku

Evropa

Epidemiolog zase Timo Ulrichs spoléhá na vakcínu proti omikronu, která by měla dostat na jaře pandemii pod kontrolu a díky ní by na podzim a v zimě 2022/23 přišla jen malá vlna. „Předpokladem k tomu je ale rozsáhlá proočkovanost lidí,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám