Hlavní obsah

Kabinet jednal o koronaviru. Tisková konference

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) na prvním zasedání v novém roce posoudila, jak se o svátcích vyvíjela epidemie koronaviru, kvůli které nyní v Česku platí nejvyšší stupeň rizika v rámci protiepidemického systému PES. Ministři měli jednat i o kompenzacích pro skiareály. Brífink po jednání Novinky nabízejí živě.

TK po jednání vlády 4.1.2021Video: ČTK

 
Článek

V Česku počty nových případů skáčou po tisících, v neděli přibylo 6220 nových případů, což je o 2445 více než před týdnem. V nemocnicích leží 5777 lidí, z toho je ve vážném stavu 877. V zemi je celkem už 746 714 evidovaných případů nákazy, přičemž 12 070 osob zemřelo. Index rizika v rámci systému PES odpovídá hodnotě 85 - tedy stupni pět.

ON-LINE: Anglie obnovila přísný lockdown

Zahraniční

V rámci pátého stupně je zavřená většina obchodů i služeb, omezené je shromažďování na veřejnosti a většina žáků se učí distančně. Od 21. hodiny platí zákaz nočního vycházení, po celý den je pak zakázáno pít alkohol na veřejnosti.

Nicméně v pondělí by vláda neměla ještě rozhodovat o případném posunu v opatřeních, kabinet by se kvůli tomu měl sejít v tomto týdnu na mimořádném jednání. Naposled o přechodu do 5. stupně protiepidemického systému rozhodoval 23. prosince.

Armáda se v pondělí vrácení 10 miliard do rozpočtu nedočká

Domácí

Vláda se měla původně zabývat také návrhem ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), který měl požádat o vrácení deseti miliard korun do rozpočtu ministerstva obrany. Peníze totiž Sněmovna na návrh komunistů při schvalování rozpočtu na rok 2021 resortu ubrala. Podle premiéra se tímto kabinet zabývat ale v pondělí nebude. Babiš v neděli uvedl, že tak učiní až později v lednu. Vláda podle něj ještě nemá potřebná "čísla".

Výběr článků

Načítám