Hlavní obsah

Hlavním ohniskem indické mutace v Británii je město na severozápadě Anglie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za hlavní ohnisko šíření jedné z indických variant koronaviru B.1.617.2 byl označen Bolton, město a metropolitní distrikt v metropolitním hrabství Velký Manchester na severozápadě Anglie. Míra této infekce ve městě vzdáleném 16 km od Manchesteru vystoupala na více než čtyřnásobek celostátního průměru.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z Boltonu ze soboty 8. května

Článek

Britští zdravotní experti tento týden doporučili označit jednu z indických variant koronaviru B.1.617.2 za „obavy vzbuzující”, tedy VOC. Takto se ve Spojeném království dosud označovaly britská (kentská) varianta, jedna z brazilských a jihoafrická. V Británii v poslední době značně narůstá počet případů nákazy právě indickou variantou.

V Británii se šíří indická mutace, vzbuzuje obavy

Evropa

Konkrétně 200tisícový Bolton byl odhalen jako tamní hlavní ohnisko nového kmene covidu zjištěný v Indii. Ve městě se naléhavě připravují opatření k omezení této varianty, včetně nárazových testů i bezpříznakových osob a posíleného očkovacího programu. V samotné Británii je podle posledních informací 520 potvrzených případů tohoto kmene, oproti 202 v předchozím týdnu.

Obecně vysoké počty případů v Boltonu

Bolton také zaznamenal druhou nejvyšší míru nákazy koronavirem v zemi (po oblasti Hyndburn v hrabství Lancashire), přičemž nové případy nadále přibývají, upozorňuje server The Daily Mail.

Indická krize znervózňuje svět

Zahraniční

Týdenní údaje ukazují, že Bolton měl v Anglii druhý nejvyšší výskyt případů covid-19 za sedm dní do 3. května, a to až 89 případů na 100 000 obyvatel, což je o 78 procent více než v předchozím týdnu. Pro srovnání: průměr v zemi ve stejném období dosahoval 20,6 případu na 100 000 lidí.

Jedna část Boltonu, Rumworth South, dokonce zaznamenala prudký nárůst případů o 500 procent, přičemž míra infekce byla 359,3 na 100 tisíc obyvatel.

Indické varianty
Varianta B.1.617 byla poprvé detekována v Indii loni v říjnu. Sama dále mutovala a už jsou známé tři její subtypy, přičemž v Británii se subtyp B.1617.2 šíří rychleji než zbylé dva. Spekuluje se, že indické varianty hrají roli v explozivním nárůstu nakažených v Indii během druhé vlny pandemie v zemi. Indické varianty mají v části RNA popisující s-protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku, záměny L452R a E484Q. Záměna L452R se objevila u jedné z kalifornských mutací, která se šíří rychleji asi o pětinu než původní virus.

Většina indických variant se nachází na severozápadě, převážně v Boltonu, ale i v Londýně, kde došlo také ke zvýšenému přenosu.

Pražští hygienici zaznamenali výskyt indické mutace

Domácí

„Neexistují důkazy, že by tyto varianty způsobovaly závažnější onemocnění. Existují však indicie, že se indická varianta šíří snadněji než jiné. Takže je to právě ta, kterou chceme zastavit,“ konstatovala ředitelka boltonského úřadu veřejného zdraví Helen Loweyová.

Lékařka Helen Wallová, zodpovědná za vakcinační program v Boltonu, nicméně věří, že nejsou zas tak daleko od toho, aby „situaci vrátili do normálu”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám