Hlavní obsah

Jihomoravský hejtman Grolich: Očkujme starší lidi a nešvejkujme s trhy

ČTK, pko

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) ve čtvrtek zdůraznil nutnost rychle očkovat lidi starší šedesáti let proti nemoci covid-19. Právě u starších lidí, kteří se na jaře mohli očkovat mezi prvními, dobíhá šestiměsíční lhůta, po které odborníci důrazně doporučují aplikaci třetí, posilovací dávky.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jan Grolich

Článek

Hejtman se také obrátil na starosty v kraji, aby po zákazu adventních trhů nehledali skuliny a nekonali je pod rouškou jiných akcí.

„Je velký počet lidí nad 60 let, kteří jsou nenaočkovaní nebo nemají posilující třetí dávku,“ objasnil upřednostnění Grolich, který doufá v to, že epidemická situace by se mohla začít zlepšovat. „Na číslech se to trošku zastavuje. Pokud se vir zachová jako v předchozích vlnách, tak by v horizontu deseti až 14 dnů mohla křivka nakažených začít padat,“ prohlásil.

Zákaz vánočních trhů vyřešili v Mostě po svém. Nahradí je farmářské trhy

Ekonomika

Na potřebu očkovat se a u starších lidí přidat i posilující dávku upozorňují i zdravotníci z Fakultní nemocnice Brno. V listopadu jen v této nemocnici zemřelo s nákazou covidem 62 lidí, přičemž více než 60 procent nebylo očkovaných.

„Z těch, kteří očkovaní byli, nebyl nikdo mladší šedesáti let. Navíc kromě jednoho téměř devadesátiletého pacienta nebyl nikdo z nich očkovaný třetí dávkou,“ vypočetla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Poté, co vláda zakázala adventní trhy, se některá města rozhodla v akcích pokračovat tak, že se místo adventních trhů konají například farmářské, v centru Prahy mají zase stánkaři otevřeno v rámci „kulturní akce”.

Vánoční trhy v centru Prahy vesele pokračují

Ekonomika

„Města a obce by měly jít příkladem. Můžeme si o logice těchto opatření myslet svoje, ale pokud je nějaký typ akce zakázaný a z epidemiologického hlediska to má skutečně velký význam, tak by politici a vedení samospráv neměli švejkovat a pomáhat s obcházením těchto pravidel. To ničemu nepomáhá,“ apeloval Grolich.

Reklama

Výběr článků

Načítám