Hlavní obsah

Jedna dávka u starších lidí zřejmě nestačí, zjistila jihočeská studie

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Očkovat seniory nad osmdesát let proti covidu-19 pouze jednou vakcínou Pfizer, to by nemuselo stačit. Alespoň takové jsou výsledky malé studie na jihu Čech, kde po prvním očkování testovali protilátky. Právo o tom informoval hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Foto: Pavel Orholz, Právo

V Českých Budějovicích očkují seniory ve vakcinačním centru na výstavišti.

Článek

„V minulém týdnu jsme 354 seniorům ve skupině 80 plus, kteří přišli po 21 dnech na druhou dávku vakcíny Pfizer, odebrali krev a změřili jsme ve vzorcích hladinu protilátek. Bohužel protilátky IgG v relevantní hladině byly zjištěny pouze u 63,3 procenta. Ve výsledcích je vidět, že imunitní odpověď klesá s věkem, tedy že starší lidé tvoří méně protilátek,“ konstatoval Kuba.

Strategie odsouvání druhé očkovací dávky Pfizer se u této věkové skupiny nejeví jako vhodná
hejtman Martin Kuba

Zmínil, že výsledky, které ve studii vyšly, jsou v souladu s publikovanými daty o klesající imunogenicitě první dávky vakcíny v závislosti na věku. Velké procento starších osob tedy nevykazuje dostatečnou protilátkovou odpověď po první dávce vakcíny.

„Z téhle naší rychlé jihočeské studie se ukazuje, že strategie odsouvání druhé očkovací dávky Pfizer se zrovna u této věkové skupiny prostě nejeví jako vhodná,“ míní Kuba.

Díky očkování už zase normálně žijeme, pochvalují si v senioři v pražském domově

Domácí

Připustil, že se jedná pouze o malou studii a odborníci zkoumali protilátky po 21 dnech. Podle některých imunologů se protilátky v požadovaném množství začnou vytvářet až po více dnech. „Na to by musel někdo udělat rozsáhlejší vlastní studii,“ připustil Kuba.

Jihočeský kraj reagoval studií na diskusi v médiích o tom, zda by při nedostatku vakcín nebylo vhodné podávat seniorům jen jednu dávku.

„Hlavní argument byl, že bychom tím mohli při nedostatku vakcín dosáhnout rychlejšího očkování seniorů. Protože se snažíme přemýšlet o všem, co by mohlo pomoct, poprosil jsem naše kolegy z jihočeských nemocnic, abychom si opět udělali v kraji malou rychlou studii, stejně jako jsme to udělali na jaře,“ připomněl hejtman i loňskou jarní studii ze Strakonicka a Písecka na promořenost populace.

Jihočeský výzkum ukázal vyšší promořenost

Domácí

Jihočeský kraj má otevřená vakcinační centra v okresech, která za den zvládnou naočkovat až šest tisíc lidí. „Do konce února budeme mít naočkované všechny jihočeské seniory nad 80 let a všechny zdravotníky v nemocnicích i v ordinacích lékařů. Potřebujeme, aby se co nejrychleji spustila registrace pro kategorii 70 plus,“ dodal Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám