Hlavní obsah

Jarní karanténa baby boom nepřinesla

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když došlo při jarní vlně koronaviru k uzavření společnosti, objevily se spekulace, že se za devět měsíců dočkáme spousty takzvaných pandemických miminek. Na druhé straně se v nastalé situaci mohli mnozí bát přivést potomka do světa, který prochází vlnami pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle českých porodnic k ničemu takovému zatím naštěstí nedošlo. Počet dětí, které se u nás narodí, se nijak nemění.

„Nezaznamenali jsme žádný dramatický propad počtu rodiček po jarní vlně covidu, ale ani významný nárůst. Láska, mateřství a touha po dětech obecně mají svůj vlastní rytmus a pandemická situace je neovlivňuje,“ řekla Právu Pavlína Danková, mluvčí FN Motol.

Nakažená žena v Británii v kómatu porodila zdravá dvojčata

Koronavirus

Výkyvy nepozorují ani v porodnici VFN U Apolináře. „U nás jsme nezaznamenali názory a chování žen, které by oddalovaly rodičovství kvůli obavám z pandemie. Nyní nemáme žádná data, ale ani subjektivní pocit, že bychom měli očekávat covid-19 baby boom,“ sdělil Právu vedoucí lékař Perinatologického centra porodnice U Apolináře Antonín Pařízek.

Veselejší a náročnější období ale prožívají v oblíbené porodnici ve středočeských Hořovicích. „Ani u nás není zatím zřetelné, že by maminky těhotenství odkládaly. I když od listopadu registrujeme větší porodnost, která by mohla odpovídat početí při první vlně pandemie na jaře,“ sdělila Právu Petra Horáková, tisková mluvčí Nemocnice Hořovice.

Miminko narozené v Peru o tři měsíce dříve porazilo covid-19

Koronavirus

Podle přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Víta Weinbergera je v prosinci vždy víc práce. „Zda bude prosinec rekordní, se uvidí. Pravda je, že každým rokem je prosinec stran počtu porodů silný a letos tomu tak může být i z důvodu první vlny pandemie. Jinak jsme si nevšimli, že by matky plánovaně odkládaly těhotenství kvůli pandemii,“ řekl redakci Weinberger.

Gynekolog a porodník Štěpán Machač, který je vedoucím lékařem reprodukční kliniky Reprofit, varuje páry, aby početí miminka neodkládaly. „Na základě dosavadních poznatků předpokládáme, že nemoc covid-19 nemá na šestinedělí ani těhotenství žádný vliv. Z důvodu pandemie rozhodně početí oddalovat nedoporučuji. Zdánlivě vypadá, že odklad miminka nic neznamená, ale starším párům může bohužel takzvaně ujet vlak. Ve vyšším věku plodnost rapidně klesá a každý měsíc se tak počítá,“ upozorňuje Machač.

Slovenská europoslankyně porodila v 52 letech

Koktejl

Nemoc covid-19 se pochopitelně nevyhnula ani těm ženám, které se obrátily na kliniky kvůli umělému oplodnění. Ty z rozhodnutí lékařů musely počkat, až se z onemocnění dostanou.

Mazlení povoleno

„Máme pacientky, které se nakazily koronavirem a současně se u nás léčily. U těchto případů nedoporučujeme transfer embryí do dělohy. Nebojíme se o embryo, ale nevíme, zda se zdravotní stav pacientky nezhorší, a chceme předejít riziku, že těhotná žena skončí na jednotce intenzivní péče,“ vysvětlil Machač.

Na druhou stranu čeští porodníci nikdy nebránili covid pozitivním matkám v kojení a mazlení se s miminkem. Jejich přístup podporují i výsledky studie Kalifornské univerzity, podle nichž v mateřském mléku nakažených žen není koronavirus přítomen.

Žena porodila jen pár metrů před nemocnicí v Motole

Domácí

„Přístup ke covid pozitivní rodičce i jejímu dítěti se neliší od postupu u ostatních negativních žen. Samozřejmě s výjimkou důsledného dodržování všech hygienických a izolačních opatření. Standardně probíhá porod, bonding (mazlení, pozn. red.), kojení i celková péče o miminko,“ reagovala na výsledky studie Pavlína Danková. FN Motol má jednu z největších porodnic v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám