Hlavní obsah

Miminko narozené v Peru o tři měsíce dříve porazilo covid-19

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Jorgito se narodil v peruánské Limě předčasně ve 23.týdnu těhotenství s váhou 580 gramů. Lékaři o jeho život ale nebojovali jen kvůli nízké porodní váze, ale také z důvodu nemoci covid-19, kterou se nakazil od své matky. Nakonec vše zvládl a nyní po několika měsících pobytu v nemocnici byl propuštěn i se svou matkou domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: O tři měsíce dřív narozené miminko v Peru vážící jen půl kilogramu překonalo koronavirusVideo: Reuters

 
Článek

Matka Jorgita během těhotenství trpěla HELLP syndromem, velmi vážnou komplikací, která ohrožovala život ještě nenarozeného miminka, stejně tak jeho matky. Jedná se o stav těžké preeklampsie komplikovaný hemolýzou (rozpad červených krvinek provázený uvolněním krevního barviva hemoglobinu), trombocytopénií (snížené množství krevních destiček v krvi), patologickými jaterními testy a dalšími problémy.

K tomu vše zkomplikovala pozitivita matky na koronavirus. Porod o tři měsíce dříve tak byl jedinou možností, jak se pokusit zachránit miminko i jeho matku.

V porodnicích zvládají i porody covid pozitivních

Domácí

První čtyři týdny života tak pro Jorgita nebyly vůbec jednoduché, ukázal se ale jako velký bojovník, protože nakonec všechny komplikace zvládl, a po více jak dvou měsících po překonání koronavirové infekce byl propuštěn z nemocnice domů.

Peru je jednou z nejvíce koronavirem zasažených zemí na světě. Covidem  zde onemocnělo více jak 892 000 obyvatel, přičemž dosud podle oficiálních údajů 34 200 zemřelo.

Reklama

Související články

Evropa znovu tvrdě utahuje šrouby

Explozivní nárůst počtu nově nakažených přiměl řadu evropských zemí k tvrdému zpřísnění protikoronavirových opatření. Rozsáhlá karanténní opatření vyhlásily...

Výběr článků

Načítám