Hlavní obsah

Britskou mutaci máme už zřejmě v celém kraji, říká šéf královéhradeckých hygieniků

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 1025 případů nákazy koronavirem na sto tisíc obyvatel, které v posledním týdnu zaznamenali hygienici na Trutnovsku, činí trutnovský okres nejzasaženějším regionem v České republice. Podle Ivana Kučery, ředitele Krajské hygienické stanice v Hradci Králové, se zdá, že se v celém kraji šíří nakažlivější britská mutace koronaviru.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Vzorek odebraný na test na koronavirus

Článek

„Jsme sice na úplném začátku, ale již nyní se zdá, že mutovaný vir se vyskytuje v celém našem kraji. V takovém případě pak může docházet k překvapivým vyšším počtům nových případů, jak to nyní vidíme na Trutnovsku. Bohužel, vždy současně s následným dopadem na vytížení zdravotnických zařízení,” uvedl Kuučera.

Situaci podle něj nelze podceňovat. „Aby se podařilo zamezit dalšímu šíření nemoci a snížení počtu případů vyžadujících hospitalizaci, stále je třeba mít na paměti dodržování veškerých preventivních opatření včetně pravidla ‚3R‘ – rouška, ruce, rozestupy,“ apeloval Kučera.

Portugalsko drtí v boji s covidem britská mutace i následky vánočního rozvolnění

Koronavirus

V celém okrese Trutnov je podle něj situace skutečně vážná, nárůsty nemocných jsou plošné - napříč věkovými kategoriemi i prostředími.

Královéhradecké hejtmanství opakovaně prosí obyvatele především právě na Trutnovsku a Vrchlabsku, aby dodržovali protiepidemická opatření. Nárůst nových případů znamená další zátěž na přetíženou trutnovskou nemocnici.

Příznaky u nakažených britskou mutací se liší

Evropa

„Dnes jsem navštívil nemocnici v Trutnově, abych se o situaci přesvědčil na vlastní oči a musím potvrdit, že všichni zdravotníci dělají vše, co je v jejich silách, za což jim znovu děkuji. Nárůst nových případů ale ještě více zvyšuje tlak na už tak přetíženou kapacitu lůžek. Naštěstí nadále ostatní nemocnice vypomáhají a covidové pacienty přebírají,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 1025 případů nákazy, o den dříve činil sedmidenní nárůst zhruba 955 a před týdnem tam měli podle tohoto propočtu zhruba 1094 případů.

I zimní úrazy

Další zátěží pro zdravotnictví na Trutnovsku jsou úrazy související se zimní sezónou. Hejtman o zvýšení kapacity akutní péče jednal s představiteli státu.

„S premiérem a ministrem zdravotnictví jsem jednal o centrální pomoci státu s hospitalizací pacientů nejen s covid-19 mimo náš region. V zimních měsících přibývá vážných úrazů na horách, a je proto potřeba zajistit dostatečnou kapacitu akutní péče, s čímž nám mohou pomoci nemocnice v okolních regionech,“ doplnil hejtman Červíček.

Britskou mutaci koronaviru potvrdili v šesti krajích

Koronavirus

V ostatních okresech Královéhradeckého kraje - Náchod, Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou - za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v průměru zhruba 700 případů covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám