Hlavní obsah

Grubhoffer: Třetí dávka má smysl i při ústupu nákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda rozvolňuje a někteří odborníci začínají o covidu mluvit jako o „běžné respirační nemoci“. Ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer v rozhovoru pro Právo však nabádá k opatrnosti.

Foto: Václav Pacner, ČTK

Ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer

Článek

Počty nakažených klesají. Dá se čekat, že bude za dva týdny skutečně vlna u konce?

Rozhodně nepředpokládám, že do dvou týdnů bude omikronová vlna u konce.

Kvůli předčasně ukončeným opatřením začne během následujících dvou až tří týdnů zplošťování pandemické křivky zpomalovat. V současné době dochází k přirozenému promořování.

Rozhodně nepředpokládám, že do dvou týdnů bude omikronová vlna u konce

Současná vlna bude u konce, až se přiblíží incidenční číslo (počet nakažených za sedm dní na sto tisíc obyvatel) k hodnotě 100 (aktuálně 1829) a začne mít smysl počítat reprodukční číslo koronaviru.

Testy ve školách odhalily prudký pokles počtu případů

Domácí

Vláda říká, že se vše vyvíjí podle plánu. Dramatická zátěž nemocnicím podle modelů nehrozí. Souhlasíte s tím?

Nevím, jestli to bude zátěž nebo dramatický nárůst, to nedokážu předpovědět, ale růst určitě bude. Už teď rostou počty nakažených seniorů.

Tam může být problém. Pořád máme několik stovek tisíc seniorů, kteří nebyli očkováni. Ředitel ÚZIS profesor Dušek tento týden velmi naléhavě říkal, že dosud se omikron věnoval zejména mladším věkovým skupinám a teď přechází na seniorní populaci.

Je vhodné rozvolňovat? Ve srovnání s jinými jsme ani neměli tak přísné restrikce.

Myslím, že rozvolňování v tuto chvíli není adekvátní. Mělo se s tím ještě tak měsíc počkat. Patrně by to ale bývalo přineslo nějaký legislativní problém. Nicméně protiepidemická opatření u nás skutečně nejsou nijak přísná.

Facka vládní koalici, zní z opozice po odmítnutí pandemického zákona v Senátu

Domácí

Testování je velice užitečná věc, abychom měli přehled o dynamice, s jakou prochází koronavirus společností. Také kvůli zachování izolací nemocných a karantén, zároveň i z psychologického hlediska, protože dokud se testujeme, tak si uvědomujeme, že neviditelný nepřítel je stále tady a musíme si dát ještě pozor.

Dá se tedy čekat, že už nikdo příliš obezřetný nebude?

Ruku v ruce s tím jde opadající zájem o očkování. Myslím, že v tom vláda vůbec nekoná a na očkovací osvětu zapomíná. Teď je především potřeba dostatečně přesvědčivě a trpělivě vysvětlovat, že má smysl se nechat očkovat.

I proti očekávané chřipkové epidemii se sice očkujeme loňskou vakcínou proti chřipce, ale přesto si vytváříme základ specifické imunity. Nejsou tam sice ty správné virus neutralizující protilátky, ale jinak máme spoustu užitečných protilátek, které nás třeba neochrání úplně, ale chrání před těžkým průběhem onemocnění.

Čekání na novou vakcínu od Pfizeru nebo Moderny, aktualizovanou pro omikron, by se stále ještě mohlo vymstít

Někteří odborníci tvrdí, že současné vakcíny, které byly vyvinuty proti původní va­riantě viru, u omikronu nemusí být dost efektivní. To je podle vás lichý argument?

Tak na to nahlížet nelze. Určitě to není důvod, proč by se současné vakcíny neměly už používat. Lidi si ale rádi přisadí a myslí si, že je nejlepší vůbec se neočkovat. Pak je obtížné vysvětlovat na příkladech z Dánska, Irska nebo Británie, že se vysoká proočkovanost skutečně vyplácí. V tomto ohledu ale současná vláda nic nedělá.

Srovnání zemí EU: Dánsko vede v nakažených, ale ne v úmrtích. ČR uprostřed žebříčku

Domácí

Má ale smysl dávat si teď, když vlna omikronu kulminuje, i třetí dávku některé z těchto původních vakcín? Není už lepší počkat na upravenou látku?

I pro nadcházející fázi ustupující omikronové vlny je důležité a má smysl dokončit očkování třetí dávkou některé ze stávajících vakcín.

Čekání na novou genovou vakcínu od Pfizeru nebo Moderny, aktualizovanou pro variantu omikron, by se stále ještě mohlo vymstít. Dodávky se mohou zpozdit třeba i kvůli délce registrace.

Od části odborníků a lékařů zní, že je na čase začít brát covid jako sezonní respirační nemoc. Vnímáte to stejně?

Musíme virus vnímat v realitě, s jakou se tady vyskytuje, a udělat vše, abychom pandemickou křivku zploštili co nejdříve. Řekl bych, že teď spíš napomáháme tomu, aby se vysoká čísla držela ještě dlouho. Úplně to kopíruje loňskou jarní sezonu, akorát že ta byla tragická, protože se ještě neočkovalo. Až pandemickou křivku srazíme a incidenční číslo bude na hodnotě 100, tak odložíme roušky a budeme se chovat jarně, což je určitě správně.

Zrušte respirátory, už jen škodí, radí odborníci

Koronavirus

Nesmíme se ale nechat ukonejšit tím, že už nepřijde podzimní vlna. Jestli tomu budeme říkat, že se virus chová sezonně, pak mají zmínění odborníci pravdu. Přes léto bude klid, a na podzim, v zimě a na jaře se virus vrátí naplno.

Když se mluví o sezonní záležitosti, tak se tím myslí, že nebude třeba dělat zvláštní opatření.

Ano. Třeba že nebude nutné plošně zavádět povinnost respirátorů. Já si ale v tuto chvíli rozhodně netroufám tvrdit, že tento podzim už to nebude potřeba.

Od restrikcí upouštějí nejvíce severské země, Švédsko, Dánsko, ale třeba i Rakousko rozvolňuje. Jsme v pozici, kdy můžeme zvolit stejný postup?

Domnívám se, že ne. Právě proto, že tyto země mají větší proočkovanost. Třeba Dánsko ji má 80procentní. Země, které dokázaly předcházející vlny dobře řídit, podle mého názoru vědí, co dělají, a mají systém pro případné zpřísnění pod kontrolou, což se u nás od samého začátku říct nedá.

Mohla by nás překvapit po omikronu nějaká agresivnější varianta, která by vyvolala větší komplikace, větší smrtnost?

Omikron je opravdu úplně jinde než předchozí varianty, ale už se začíná taky diferencovat. Je tam například varianta BA.2. Pokud by došlo v přírodě k jakési zoonotické epizodě, kdy by virus přeskočil ze zvířete na člověka, tak to nelze úplně vyloučit. Nicméně si myslím, že není na místě jakkoliv tím strašit.

Nemocnice hlásí 600 nových pacientů s covidem denně, na JIP přibývají výrazně méně

Domácí

Měli bychom se upnout na to, že vývoj bude směřovat k subvariantám omikronu, a ty jsou už dostatečně rychlé na to, aby toto promořování dokončily. Velmi bych ale varoval před tím, že už se může jednat o virus adaptovaný na člověka, na mírovou koexistenci, jak zaznívá z úst některých takzvaných odborníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám