Hlavní obsah

V Evropě přibývá států, které pískají konec pandemie. Česko přešlapuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nových případů v Evropě kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron stále stoupají, některé země však už s vidinou konce pandemie začínají rozvolňovat. Jako první rozhodla o zrušení veškerých opatření Anglie, uvolnění ale připravuje už i Irsko a nově také Francie. Tam se ale mohou – na rozdíl od Anglie – na rozvolnění zatím těšit jen očkovaní. Česká vláda zatím ani nenastínila, za jakých podmínek by mohlo dojít k rozvolnění stávajících opatření.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Česká vláda zatím nestanovila žádný konkrétní cíl, který by měl být splněn, aby bylo možné další rozvolnění proticovidových opatření. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden jen odhadl, že by současný systém testování měl trvat do poloviny nebo konce února. O dalších opatřeních se má rozhodnout až v době, kdy začne epidemie covidu způsobená variantou omikron klesat.

Podle Válka se pracuje na dlouhodobém plánu. Již dříve řekl, že s koronavirem by to mohlo fungovat jako s chřipkou včetně pravidelného očkování před očekávanou sezonní vlnou.

Covid jako chřipka. Válek chystá systém pravidelného očkování

Domácí

Francie

Země galského kohouta začne postupně uvolňovat protikoronavirová opatření v únoru. Paříž se k tomu odhodlala, protože se epidemická situace v zemi začíná zlepšovat, řekl na konci minulého týdne francouzský premiér Jean Castex.

Od 2. února plánuje Francie zmírnit pravidla týkající se práce z domova, zrušit limity pro počet účastníků sportovních a zábavních akcí a zrušit povinnost nosit i venku ochranu nosu a úst. Od 16. února si návštěvníci kin budou moci ke sledování filmu koupit občerstvení. Znovu otevřít také budou smět noční kluby.

Plánované rozvolnění se ale bude vztahovat jen na očkované a na ty, kteří prodělali v poslední době covid. Ti se mohou prokázat očkovacím certifikátem (covid pasem), který oproti dřívějšku již nelze vystavit po prokázání negativního testu. V případě, že se bude epidemiologická situace vyvíjet dobře, jsou připraveny francouzské úřady opatření uvolnit pro všechny, uvedl server France 24.

Francie chystá rozvolnění, avšak neočkovaných se týkat nebude

Evropa

Anglie

O zrušení takřka veškerých zbylých protikoronavirových opatření v Anglii už minulou středu rozhodla britská vláda. Britský premiér Boris Johnson potvrdil, že od 27. ledna obyvatelé této části Spojeného království již nebudou muset nosit roušky či pracovat z domova.

Vědci se podle premiéra domnívají, že vlna způsobená koronavirovou variantou omikron již dosáhla vrcholu. Zrušení opatření znamená i to, že očkovaní lidé nebudou muset po příjezdu do Anglie podstupovat test na koronavirus.

Všechna opatření zrušíme. Anglie píská konec

Koronavirus

Skotsko, Severní Irsko a Wales si opatření stanovují samy, minimálně Irsko už však chystá vlastní rozvolnění. Od soboty tam tak padnou téměř všechna dosavadní omezení vyhlášená v souvislosti s pandemií covidu-19.

Irsko

Irsko od 22. ledna zrušilo téměř všechna dosavadní omezení. Opět se mohly plně otevřít hospody, restaurace a diskotéky a jejich návštěvníci už nemusejí prokazovat očkování nebo dodržovat rozestupy. Nejméně do konce února ale zatím zůstane v platnosti povinnost nosit roušky v prostředcích veřejné dopravy a v obchodech.

Na základě doporučení zdravotních úřadů vláda 21. ledna mimo jiné rozhodla, že bary a restaurace už nebudou muset zavírat ve 20 hodin. Venkovní i vnitřní akce se budou moci konat bez omezení kapacity. Od pondělí 24. ledna přestala platit povinnost využívat možnost práce z domova tam, kde je to možné. Restrikce vláda zavedla na konci minulého roku, kdy udeřila omikronová vlna.

Dánsko ke konci měsíce zruší vše

Dánsko přede dvěma týdny uvolnilo měsíc dlouhou uzávěru a povolilo opětovné otevření kin, muzeí či koncertních sálů. Některá pravidla ale zůstala zachována včetně například kratší otvírací doby restaurací či povinného nošení roušek.

Premiérka Mette Frederiksenová má podle očekávání ve středu oznámit, že ke konci měsíce vláda zruší všechna opatření proti šíření koronaviru. Tento krok se podle deníku Jyllands-Posten zakládá na doporučení expertní komise, která rovněž doporučila neoznačovat dále covid-19 jako nemoc představující kritickou hrozbu pro společnost.

Německo zatím nerozvolňuje

To v sousedním Německu, kde počty nakažených podobně jako v Česku každým dnem rostou, není rozvolňování zatím na pořadu dne. Ve středu budou němečtí poslanci debatovat o prvním návrhu na povinné očkování, kancléř Olaf Scholz je příznivcem povinného očkování. Ještě v pondělí odpoledne má kancléř debatovat s premiéry spolkových zemí o karanténních opatřeních.

Německo a povinné injekce: ve hře jsou čtyři varianty

Koronavirus

Ať už ale jednání v Německu dopadnou jakkoliv, platí, že současné prognózy dalšího vývoje epidemie v Evropě i zbytku světa vypadají optimisticky.

WHO: Akutní fáze by mohla letos skončit

Šéf světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondělí uvedl, že akutní fázi covidové pandemie lze při vyvinutí maximálního úsilí mezinárodního společenství letos ukončit. Zároveň však varoval před unáhleným optimismem. „Bylo by nebezpečné předpokládat, že omikron byla poslední varianta a že už jsme v konečné fázi,“ prohlásil podle agentury DPA.

Nakažených dětí ve světě rekordně přibývá

Koronavirus

Anketa

Jsou podle vás platná proticovidová opatření přínosná?
Ano
15,1 %
Ne
84,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16304 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám