Hlavní obsah

Europoslanci schválili návrh na covid pasy

– Brusel

Evropský parlament požaduje, aby měli obyvatelé Evropské unie v rámci zavedení takzvaných covidových pasů přístup k bezplatným testům na koronavirus. Certifikáty, které mají od léta usnadnit lidem cesty přes hranice, musí zcela vyloučit možnost karantén a dalších omezení v jednotlivých zemích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Shodli se na tom europoslanci, kteří schválili svůj návrh pro další vyjednávání s členskými státy.

Zavést osvědčení navrhla Evropská komise na žádost řady zvláště jihoevropských států, které doufají v letní návrat turistů. Jednodušší cesty přes hranice, které nyní výrazně komplikuje pandemie, by s ním měli od léta mít lidé očkovaní, lidé s negativním testem či lidé s protilátkami po prodělání covidu-19.

Europarlament návrh komise opatřil několika podmínkami, které jsou podle europoslanců pro vydávání covidových „pasů” zásadní.

Potvrzení o vakcinaci má být nově k dispozici online

Koronavirus

„Vakcíny a testy musí být dostupné a bezplatné pro všechny občany,” konstatoval španělský socialistický zpravodaj návrhu Juan López Aguilar. Zatímco očkování je v unijních zemích bezplatné, testy před cestami do zahraničí se většinou platí. To by podle europoslanců mohlo diskriminovat lidi, kteří se nemohou nebo nechtějí očkovat. EP proto navrhuje zajištění bezplatných testů pro účely certifikátu a také uznávání některých antigenních testů, které jsou rychlejší a levnější.

Finální hlasování v červnu

Většina europoslanců se shodla na tom, že certifikáty by měly být co nejjednodušší, bez zbytečné byrokracie a nežádoucích osobních údajů. Mají obsahovat jen základní identifikaci člověka a údaje o vakcíně, testu či prodělané nemoci. Používat by se měly nejvýše rok a sloužit výhradně k usnadnění cest, nikoli například ke vstupu na sportovní či kulturní akce.

„Certifikát je jízdenka zpět do normálu, která pomůže nejen cestovnímu ruchu, ale také všem, kteří cestují po EU za prací včetně takzvaných pendlerů. Výrazně usnadní život firmám, které podnikají v Evropě, a vrátí je zpět do hry,” komentovala schválený návrh česká europoslankyně Martina Dlabajová z liberální frakce. O rychlé zavedení pasů usilují zejména firmy z oblasti cestovního ruchu, kterým se kvůli pandemii zásadně propadly příjmy.

EP bude nyní o své představě certifikátů debatovat s portugalským předsednictvím EU, které zastupuje členské státy. Finální hlasování by chtěli poslanci stihnout v červnu. Složitější dosažení shody než v parlamentu se přitom očekává právě mezi jednotlivými zeměmi, které se ani po více než půlroční snaze neshodly například ani na vzájemném uznávání testů. Debaty se patrně povedou o tom, zda v rámci certifikátu uznávat vakcíny neautorizované v EU, což návrh komise podpořený EP jednotlivým státům umožňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám